Япония и Китай ще обсъждат АБИР, юана и сенчестото банкиране през юни

07 април 2015 - 11:24 |   Прочетена (594) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Япония и Китай планират да проведат дискусии през юни в Пекин, които ще включват теми, като членството в оглавяваната от Китай Азиатска банка за инфраструктурно развитие (АБИР), заяви днес японският министър на финансите Таро Асо.

Разговорите ще са първият двустранен диалог в областта на финансите, откакто премиерският пост в Токио бе поет от Шиндзо Абе. Дипломатическите отношения между двете страни не са на висота, заради спорове относно травмите от Втората световна война и заради нарасналите претенции на Китай в Източнокитайско море.

Япония и Китай са провеждали срещи по финансови теми четири пъти от 2006 насам, като целта им бе задълбочаване на сътрудничеството в областта на финансите. Дискусиите включваха участието на специалисти по бюджетиране, данъци и международни отношения.

За настоящата среща, предвидена за юни, не се посочва дневен ред, но сред въпросите вероятно ще е участието в АБИР, курсът на юана и влиянието на „сенчестото банкиране”, коментира Асо пред репортери.

„Китай се превръща във водеща икономическа сила в Азия. Има различни въпроси, които двете страни имат да обсъждат, като юана, финансите и сенчестото банкиране” – коментира Асо.

Запитан дали АБИР ще е сред темите на дискусиите, той казва: „Излагаме на Китай едни и същи опасения през цялото време, но не сме чули коментар от тях от края на март... Ще им кажем същите неща, ако дискутираме АБИР с (финансовия министър) Лу Цзъвей.”

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »