Япония окуражава чиновниците да намалят работния си ден

28 март 2015 - 10:21 |   Прочетена (856) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Японските служители имат неприятния навик да остават до късно на работа и затова премиерът Шиндзо Абе смята да промени нещата, като изисква от това лято чиновниците да идват по-рано на работа, за да си тръгват по-рано и да прекарват повече време вечер със семействата си, предава АФП.

Иска ни се насърчим хората да променят навиците си, да започват работа рано сутрин, така че да мога да прекарват вечерите със семейството и приятелите си, заяви на пресконференция правителственият говорител Йошихиде Суга.

Служителите в централната администрация ще започнат тази промяна от това лято, а работещите в компаниите и местните власти ще бъдат насърчени да последват примера им.

Често се говори, че дългият работен ден в Япония не дава възможност на хората да усетят ползите от труда си. Смятаме, че реформирането на стила на работа е изключително важно, за да могат хората да се възползват от придобивките на т.нар. "Абеномика", отбеляза говорителят, имайки предвид подетата в края на 2012 г. стратегия за съживяване и устойчив растеж.

По-данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) през 2013 г. японците са работили средно 1735 часа – доста повече от французите (1489 часа) и германците (1388 часа), но по-малко от американците – 1788 часа. Според експертите обаче числата не отразяват действителността, тъй като работещите не винаги обявяват извънредните часове, опасявайки се, че може да бъдат порицани.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »