Японските корпорации все още не вярват на Абеномиката

27 март 2015 - 10:45 |   Прочетена (804) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Акциите на токийската борса са на петнадесетгодишен връх, но японските корпорации остават песимистично настроени за потенциала за растеж на страната, а Абеномиката* не успява да отговори на очакванията, сочат анализатори.

„Японската демография е отрицателна – Япония е свръхзастаряващо общество, не е растежен пазар”, казва главният икономист на Fujitsu Research Institute Мартин Шулц.

„Японските корпорации се адаптираха и стратегията им е да търсят растежа зад граница”.

Повече от две години след като премиерът Шиндзо Абе се завърна на власт, рязко поевтинялата йена помогна за печалбите на т.нар. сини чипове на борсата, които са основно експортно ориентирани, което логично доведе до борсов ръст.

Но скорошно проучване на правителството показа, че корпоративна Япония остава песимистично настроена за перспективите пред икономическия растеж на страната.

Все повече компании планират да се въздържат от нови капиталови инвестиции, показва тазгодишното проучване. Пропорцията от компании, които планират нови инвестиции през следващите три години пада на годишна база с 1.9 процентни пункта, до 64.5%.

„Компаниите все още не вярват на Абеномиката”, казва Хаджиме Таката от Mizuho Research Institute – „След 15 години на дефлация, мисловната настройка на корпоративна Япония остава консервативна.”

За разлика от потребителите, които не успяват да се възстановят от миналогодишното увеличение с 3 процентни пункта на данъка върху потреблението, то много от японските компании процъфтяват.

Toyota Motor, например, е на път да отчете втора поредна година на рекордни печалби. Акциите на компанията скочиха със 77.9% за последните две години.

Но по-голямата част от рентабилността, която бе подобрена през последните две години, идва от намаляването на разходите, а не от нови инвестиции, сочат анализаторите.

 „Компаниите все още са заседнали в режим на изчакване, който бе типичен за годините след пукането на балона в началото на 1990-те”, казва Таката.

Това личи и от прогнозите им за икономиката. Японските корпорации очакват за фискалната 2015 японската икономика да отчете ръст, подобен на този от предходните две години – от около 1.3%. Правителството е по-оптимистично, като очаква ръст от 1.5%.

* Абеномика - агресивен план за съживяване на икономиката на премиера Шиндзо Абе, комбиниращ фискални и монетарни мерки и разчитащ на напомпването на огромни количества пари в икономиката.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »