Саудитска Арабия нанесе въздушни удари по хутите в Йемен

26 март 2015 - 07:09 |   Прочетена (777) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Саудитска Арабия нанесе удари по въздуха по цели в съседен Йемен днес, в коалиция с други държави от Персийския залив, за да неутрализира подкрепяните от Иран сили, които обграждат южния град Аден, в който се крие подкрепяния от САЩ президент на страната, предаде Ройтерс.

Малко след като посланикът на Рияд във Вашингтон обяви за въздушните удари, неидентифицирани самолети предприеха атака над летището на столицата Санаа и над военно-въздушната база Дулайми, разказват жители.

Белият дом съобщи в изявление от късно снощи, че САЩ подкрепя операцията, провеждана от коалицията от залива, а президентът на САЩ Барак Обама е наредил да й се окаже „логистична и разузнавателна подкрепа”.

„Въпреки че силите на САЩ не взимат директно участие в Йемен, в подкрепа на тези действия ние създадохме Съвместна клетка за планиране със Саудитска Арабия, за да координираме военната и разузнавателната подкрепа на САЩ”, казва говорителят на Националния съвет по сигурност Бернадет Мийхън.

Влошаването на ситуацията в Йемен към гражданска война я направи решителен фронт в битката на сунитска Саудитска Арабия с шиитски Иран, когото Рияд обвинява в подбуждане на междусектантски разпри в региона, и конкретно в Йемен, в подкрепа на хутите.

Иран подкрепя хутите, които са шиити, а Саудитска Арабия и останалите страни от залива, които са сунити, подкрепят президента на страната Абд-Рабу Мансур Хади.

Саудитският посланик Адел ал-Джубеир казва, че атаката е започната в отговор на директен призив от Хади и, че 10 страни от Залива участват в ударите.

Саудитска Арабия, Катар, ОАЕ и Бахрейн сочат в общо изявление, предадено от саудитската информационна агенция, че са решили да действат, за да защитят Йемен от действията на паравоенните формирования на хутите.

„Ще направим каквото е нужно, за да защитим легитимното правителство на Йемен от падане”, казва Джубеир на пресконференция. Той допълва, че искането на Хади отговаря както на Хартата на ООН, така и на тази на Арабската лига.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »