Aberdeen предупреждава за балон при технологичните компании в Китай

19 март 2015 - 14:25 |   Прочетена (900) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Aberdeen Asset Management сочат, че има балон на най-добре представящата се част от китайската фондова борса. Акциите с малка капитализация, които се търгуват на рекордно високи стойности, след като поскъпваха с близо 4 пъти по-висок темп от останалия пазар тази година, станаха твърде скъпи, казва Никълас Йео, базиран в Хонконг директор за търговията с акции в Aberdeen.

ChiNext, индексът на компаниите с малка капитализация, в момента е при съотношение цена/печалба (Р/Е) от 81 пъти, при съотношение  от 17 пъти при Shanghai Composite Index и CSI 300, които включват най-големите компании в страната.

„Предпочитаме да изчакаме балонът да се успокои”, коментира Йео. Aberdeen управлява 504 милиарда долара в отделните си бизнеси по света. „Ако има значителна корекция, ще се замислим и ние да „топнем пръст”, обяснява позицията на компанията Йео.

ChiNext, доминиран от технологични компании от частния сектор, отчете ръст от 48% тази година, заради обещанията на премиера Ли Къцян Китай да увеличи инвестициите в технологичния сектор, като част от отклоняване на прекомерната зависимост на китайската икономика от строителния сектор и производството.

Въпреки че властите планират да стимулират навлизането и на чужди капитали при малките фирми, като създадат връзка между борсите в Шънджън и Хонконг, сдържаността на Aberdeen показва, че търсенето ще е слабо, ако цените останат на настоящите нива.

„Някои от тях са ОК, като качество. Но са твърде скъпи и ще изчакаме”, казва Йео.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »