Обама предлага Иран да замрази ядрената си програма с десетилетие

03 март 2015 - 11:27 |   Прочетена (702) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че Иран трябва да замрази ядрената си дейност поне за десетилетие, ако бъде постигнато споразумение за ядрената програма на ислямската република.

В интервю за Ройтерс Обама посочи, че макар засега шансовете за такова споразумение да не са големи, то е по-добър вариант от алтернативите:

„Защо да не приемем сделката, когато знаем, че алтернативите, били те санкции или военни действия, няма да дадат повече гаранции за това, че Иран не разработва ядрени оръжия. Нямаме основателна причина да не продължим преговорите”, заяви президентът Обама.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обаче предупреди, че иранско-американска сделка за ядрената програма на Техеран може да застраши оцеляването на Израел. Нетаняху каза това в навечерието на днешното си обръщение пред американския Конгрес.

В интервюто за Ройтерс президентът на САЩ потвърди желанието си за споразумение с Иран и допълни, че нито едно от мрачните предсказания на израелския лидер не се е сбъднало.

„Нетаняху отправи всякакви претенции - че това ще бъде ужасна сделка, че в резултат Иран ще получи финансови облекчения на стойност 50 милиарда долара, че Иран няма да спазва споразумението. Нищо от това не се случи. Оказа се, че всъщност през този период Иран не е напредвал в ядрената си програма”, каза Обама.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »