Русия предложи на Иран своите най-нови ракети "Антей-2500"

23 февруари 2015 - 15:33 |   Прочетена (819) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Русия е предложила на Иран своите най-нови ракети "Антей-2500" вместо по-старото поколение "С-300", съобщава "Ройтерс", позовавайки се на ръководителя на руския конгломерат "Ростех" Сергей Чемезов.

По данни на агенция ТАСС в момента Чемезов е в Техеран и обсъжда сделката с ирански лидери. През 2010 г. под натиск на Запада Русия се отказа от договор за доставка на ракети земя-въздух "С-300" за Иран, след което Техеран заведе дело за 4 милиарда долара в арбитражния съд в Женева. "Ройтерс" посочва, че въпреки това двете страни остават съюзници.

САЩ и Израел притиснаха Москва да се откаже от предишната сделка за продажба на ракети с аргумента, че "С-300" могат да бъдат ползвани за защита на ядрените мощности на Иран в случай на въздушно нападение срещу тях.

Нито една от трите страни не коментира новото предложение. "Що се отнася до Иран, предложихме им Антей-2500 вместо С-300. Обмислят предложението, все още не е взето решение", заяви Чемезов.

"Рособоронекспорт" е част от държавния конгломерат "Ростех" и се занимава единствено с внос и износ на оръжие от Русия. Ракетите "Антей-2500" са произведени въз основа на системата "С-300В". Могат да прихващат ракети, движещи се със скорост до 4500 метра в секунда в обхват от 2500 километра.

"С-300" имат много по-малък обхват, а Русия неколкократно си е навличала гнева на Запада заради опити да ги продава на Сирия и други държави от Близкия изток. Чемезов коментира пред репортери, че конфликтите в региона помагат за увеличаването на износа на руско оръжие.

"Не го крия, всички знаят това – колкото повече конфликти има, толкова повече оръжия се купуват от нас. Обемите продължават да растат, независимо от санкциите. Основният пазар са Латинска Америка и Близкия Изток", казва той и добавя, че миналата година Русия е продала оръжие на стойност 13 милиарда долара. 

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »