Саудитска Арабия се опитвала да притисне Путин с ниски цени на петрола

04 февруари 2015 - 20:09 |   Прочетена (1008) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Саудитска Арабия се опитва да притисне руския президент Владимир Путин да изостави подкрепата си за сирийския президент Башар Асад, като използва доминантната си позиция на глобалните петролни пазари, във времена, когато руското правителство търпи удар от ефекта от ниските цени на суровината, пише ”Ню Йорк Таймс”.

Саудитска Арабия и Русия са имали серия от дискусии през последните няколко месеца, които до тук не довеждат до пробив, пише вестникът, който се позовава на американски и саудитски източници от дипломацията и разузнаването.

Не е ясно как точно саудитските дипломати са свързали подкрепата за Асад с цените на петрола, но саудитците вярват, и са го споделили с Вашингтон, че имат известно влияние над Путин, заради способността да намалят предлагането на петрол и по този начин да повишат цените.

„Ако петролът може да е инструмент за донасянето на мир в Сирия, не виждам защо Саудитска Арабия трябва да стои встрани от постигането на сделка”, коментира саудитски дипломат.

Евентуално отслабване на подкрепата на Русия за Асад може да е доказателство, че скорошния срив на петролните пазари оказва влияние върху глобалните политически игри. Официалната позиция на саудитците е, че цената на петрола се определя от търсенето и предлагането и настояват, че геополитиката няма да определя икономическия дневен ред на страната.

Но вярват, че може да има допълнителни ползи от стратегията да се позволи на цените на петрола да останат ниски, включително шанс да се преговаря за отстраняването на Асад.

Путин, от своя страна, често демонстрира, че е по-склонен да издържи на икономическа „болка”, но не и да приеме натиск. Санкцииите на САЩ и Западна Европа, например, така и не доведоха до край на военната подкрепа на Москва в Украйна, а подкрепата му за Асад също остава твърда, предвид това, че Путин гледа на сирийския президент като на стожер в регион, контролиран от ислямски екстремисти.

Сирия е била една от основните теми при посещението на саудитска делегация през ноември в Москва, според чиновник от администрацията на Обама, който казва, че има усилен диалог по темата между Рияд и Москва в последните месеци.

Русия е един от най-твърдите поддръжници на режима на Асад, като продава на Дамаск военно оборудване, спомогнало за укрепването на сирийската армия в битката срещу бунтовниците, след които и Ислямска държава.

Саудитска Арабия, която има една пета от световните резерви, е водещ играч в ОПЕК и има тежката дума в картела по отношение на вдигането и свалянето на добива. Отказът на Рияд да подкрепи намаляването на производството доведе до задълбочаване на срива в цените на суровината.

„Имат почти пълно влияние”, коментира щатският сенатор Ангъс Кинг, който наскоро се върна от Рияд – „Имат по-голям простор от останалите страни. Разликата е като между някой, който има милион долара в банката и някой, който кара от заплата на заплата”.

Спадът в цените на петрола се усети в Саудитска Арабия, но огромните резерви на страната и натрупаното състояние й дават далеч по-голям буфер, отколкото имат останалите производителки на нефт.

За да балансира бюджета си, Саудитска Арабия се нуждае от цена от 100 долара на барел. Но това включва разточителна инфраструктурна инвестиционна програма. При 55 долара за барел, колкото е цената в момента, дефицитът ще е около 39 милиарда долара.

Страната, обаче, има резерви от 733 милиарда долара, инвестирани в нискорискови активи зад граница и може да издържи няколко години и при ниски цени. Русия и Иран не се радват на подобен лукс, както и шистовите производители в Северна Америка.

Саудитците и преди са използвали икономическата карта в замяна на отстъпки от Москва, но не и при толкова ниски цени. Не е ясно, обаче, какъв ефект са имали дискусиите този път, отбелязва „Ню Йорк таймс”.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »