САЩ наложи нови санкции на Северна Корея заради атаката над Sony

03 януари 2015 - 00:47 |   Прочетена (1781) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Барак Обама усили натиска си над Северна Корея след атаката над Sony Pictures, като наложи нови санкции на агенции и официални лица, свързани с търговията с оръжие и разузнаването, предаде „Файненшъл таймс”.

Президентът на САЩ нареди на министерството на финансите да лиши от достъп до щатската финансова система и от правенето на бизнес със САЩ три юридически и десет физически лица, в опит да увеличи натиска над режима.

Решението за новите санкции идва две седмици след като Белия дом за първи път публично обвини Северна Корея за атаките над Sony. Щатските власти обмисляха какви санкции да бъдат наложени над режим, който и без това е икономически изолиран, в страна, която е силно обедняла.

„Приемаме сериозно атаката на Северна Корея, насочена към създаването на разрушителни последици за щатска компания и застрашаваща актьори и други физически лица, с цел да ограничи правото им на свободно изразяване”, се казва в позицията на Белия дом.

Кибератаката над Sony доведе до това детайли за заплатите, здравните книжки, социално осигурителните номера и други данни на служители, да изтекат онлайн, в момент когато студиото подготвяше излизането на голям екран на „Интервюто”, филм, осмиващ севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

Северна Корея отрече да има връзка с атаката, чийто размер ФБР определи като „безпрецедентен”.

Основен обект на последните санкции са хора, свързани с отбранителната индустрия на страната.

Повечето от тях работят за основният търговец на оръжие в страната, Корейската корпорация за минно развитие, която работи със страни като Сирия, Русия и Иран.

Цел на санкциите е и основната разузнавателна агенция на КНДР.

„Днешните действия целят Северна Корея да бъде държана отговорна за разрушителните си и дестабилизиращи действия”, се казва в изявление на министъра на финансите на САЩ Джак Лю.

„Дори в момент, когато ФБР продължава да разследва кибератаките срещу Sony Pictures Entertainment, тези стъпки подчертават, че ще приложим широк набор от мерки за да защитим щатските бизнеси и граждани и да отговорим на опитите за подкопаване на ценностите ни и за застрашаване на националната сигурност на САЩ”.

Някои експерти по сигурността, обаче, поставят под въпрос правотата на ФБР да вини Северна Корея за атаките над Sony Pictures. Кибер престъпниците често се опитват да прикрият следите си, като например „маскират” трафика през други страни, така че да не се знае източникът на атаката, а атаките над Sony предхождат шумотевицата около злополучната комедия „Интервюто”.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »