Севернокорейски дипломат отрече да има проблем със здравето на Ким Чен-Ун

05 октомври 2014 - 09:22 |   Прочетена (813) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Водещ севернокорейски чиновник, който е на рядко посещение в Юга, отрече медийните твърдения, че младият лидер на страната Ким Чен-Ун е болен, като заяви, че „няма абсолютно никакъв проблем” със здравето на държавния глава, коментира южнокорейски министър.

Спекулациите за необичайно дългото отсъствие на Ким от публичния поглед се въртят около здравето му и се усилиха от репортаж на севернокорейската държавна телевизия, според който Ким изпитвал „дискомфорт”, което бе счетено за явен знак за това, че е болен.

31-годишният Ким, който е основна фигура в пропагандата на изолираната северноазиатска държава, не е бил сниман и показван от държавните медии от появата си на концерт, заедно със съпругата си, на 3 септември.

„Коментирах със секретар Ким Ян Гон, докато пътувахме в колата, че има репортажи, че Ким Чен Ун има „дискомфорт” и го запитах за здравето му, но той заяви, че няма абсолютно никакъв проблем”, коментира южнокорейският министър, отговарящ за обединението, Рьо-Кил Дже.

Ким Ян Гон е водеща фигура в управляващата в Пхенян Работническа партия и е дългогодишен съветник на севернокорейските лидери, който често е бил част от важни делегации зад граница. Той пристигна на изненадваща визита в Сеул в събота, припоммня Ройтерс.

Рьо пък е основната фигура в Сеул по въпросите на междукорейските въпроси и освен Ким Ян Гон посрещна през този уикенд и Хуанг Пян Со, водещият военен съветник и довереник на Ким Чен Ун, който бе официален шеф на делегацията, и Чой Рьон Хе, друга водеща дипломатическа фигура.

Двете страни възобновиха преговорите помежду си в събота, след като Пхенян изпрати най-висшага си група дипломати у съседната държава, след едва 24-часово предизвестие.

Ким Чен-Ун бе забелязан да куца, на събитие с висши чиновници през юли, а в документален филм на запис от септември изглеждаше, че има проблем с ходенето.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »