Протестите в Хонконг удариха първо по продажбите на луксозни стоки

04 октомври 2014 - 10:56 |   Прочетена (645) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Продемократичните протести в Хонконг може да засегнат продажбите на луксозни стоки, предвид това, че туристите от Китай избягват специалния административен район и купуват луксозни стоки другаде, предупреждават анализатори.

Големите отстъпки на скъпи стоки, като часовници и модни чанти караха хиляди заможни китайци да посещават Хонконг на обиколки за пазаруване. Китайците реализират 70% от продажбите в сектора, показват проучвания.

Проблемите, породени от протестите, обаче, усилиха очерталата се напоследък тенденция за спад в бройката на туристите от Китай, което може да засегне компаниите за луксозни стоки.

„Отражението на протестите в Хонконг върху луксозните стоки е, че се създава климат при който китайците от континентален Китай са чувстват несигурни и отлагат или отменят пътуванията си до Хонконг”, пишат в анализ от Bernstein Research.

Richemont, който притежава едни от най-престижните марки часовници, като Piaget и Swatch, които притежават марки като Omega, са компаниите с най-силни експозиции към Хонконг, където реализират близо 20% от продажбите си.

Спад от 20% в продажбите на луксозни стоки в Хонконг би означавал срив от 4% в продажбите на двете компании за второто полугодие, сочи анализът на Bernstein Research. Малко по-добро би било положението на луксозните марки дрехи, прогнозират от компанията.

Напрежението в Хонконг се е настанило от началото на годината. Китай обеща на бившата британска колония демократични избори през 2017, но заяви, че първо ще наложи вето на кандидатите.

Това разяри много местни жители, които излязоха по улиците този месец. Те имаха няколко сблъсъка с отрядите за борда с противообществените прояви, като последните използваха сълзотворен газ, което допълнително усили напрежението.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »