Белият дом призна, че американец е заложник на „Ислямска държава”

04 октомври 2014 - 09:09 |   Прочетена (613) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Говорителката на Съвета за национална сигурност на САЩ Кейтлин Хейдън потвърди, че американецът Питър Касиг е заложник в ръцете на екстремистите от "Ислямската държава" в комюнике, разпространено късно снощи, предаде Асошиейтед прес. Записът, разпространен вчера в интернет от групировката "Ислямска държава", показва 26-годишния Питър Касиг от Индианаполис, коленичил до маскирания палач, който обезглавява британския заложник Алан Хенинг и казва, че Касиг ще бъде следващият убит.

"Към този момент нямаме причина да се съмняваме в автентичността на видеото, разпространено по-рано. Ще продължим да използваме всички инструменти на наше разположение - военни, дипломатически, разузнавателни и правоналагащи, за да се опитаме да върнем Питър у дома при семейството му, заяви Хейдън.

Оказва се, че заплашеният със смърт Питър Касиг е бивш рейнджър от американската армия, заявиха пред медиите негоите родители и уточниха, че техният син заминал за Близкия изток, за да помага на бежанци от войната, предаде Асошиейтед прес. Родителите на американеца, Ед и Пола Касиг, разпространиха чрез фирма за медийни връзки призив към света да се моли за сина им.

"Семейство Касиг изразява своята загриженост за семейството на Алан Хенинг. Прочетохме за неговата работа и щедър характер с голямо уважение и възхищение. Молим всички по света да отправят молитви за семейство Хенинг, за нашия син и за освобождаването на всички невинни хора, задържани като заложници в Близкия изток и по света", гласи обръщението.

Родителите разказват, че Касиг работел за хуманитарната организация SERA, когато бил отвлечен на 1 октомври 2013 година на път за Дейр аз Зур в Източна Сирия. Приел исляма и името Абдул-Рахман и от бивши заложници те чули, че вярата му носела голяма утеха в пленничеството.

Синът им станал парамедик, след като воювал в Ирак и бил уволнен с почести от армията по медицински причини. Той заминал за Ливан през 2012 година, за да работи като медицински помощник в болниците на границата.

Според военното му досие Касиг се записал в армията през 2004 година, станал рейнджър от пехотата, служил в полк за специални операции, преминал обучение във Форт Бенинг през 2006 година и служил в Ирак от април до юли 2007 година. Уволнен е по медицински причини с чин редник първи клас през септември 2007 година.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »