Безредиците в Хонконг изплашиха пазарите

30 септември 2014 - 10:14 |   Прочетена (764) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Безредиците в Хонконг изплашиха световните пазари, заради страховете от ескалация, които предизвикват Пекин да излезе с политически отговор, в момент когато растежът на китайската и глобалната икономика са в центъра на пазарните страхове.

Страховете за слабия растеж на Китай и отслабването на европейската икономика водят до несигурност у инвеститорите, докато щатският Федерален резерв сигнализира, че се придвижва отвъд хлабавата си монетарна политика и се доближава до нормализиране на лихвите, с укрепването на щатската икономика.

Вълната от протести в Хонконг започнала през уикенда продължи през целия ден и в понеделник, като хиляди се противопоставиха на призивите на правителството да прекратят блокадите по улиците, а полицията използва сълзотворен газ, лютив спрей и палки за да разпръсне студентите и други жители на града, изискващи демократични избори.

На Уолстрийт, част от анализаторите коментираха, че не виждат отражение засега, и заявиха, че протестите разпрострели се в основните търговси и бизнес райони на Хонконг не приличат на събитията от площад Тянънмън отпреди 25 години.

„Това е нещо, срещу което властите в Пекин не искат да се изправят в момента. Ситуацията се задаваше от известно време и е свързана с начина по който Хонконг се вижда в„едната държава с две системи”, коментира Пол Кристофър, главен инвестиционен директор на Wells Fargo Advisors.

Кристъфър коментира, че насилствен отговор от страна на правителството е слабо вероятен.

„Това е нещо, което правят в западните региони. Но не е нещо, което искат да направят в предния си двор. Нещата могат да станат лоши, но не прогнозирам подобно развитие”.

Според него Китай няма да рискува важната икономическа роля на Хонконг, която е портата към търговията с континентален Китай. Хонконг е и важен банков център, на който китайските банки и фирми си гарантират финансиране.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »