Валентин Вацев: „Ислямска държава” печели по 1 млн. долара от петрол на ден

17 септември 2014 - 14:10 |   Прочетена (742) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Първият удар на САЩ срещу "Ислямска държава" беше преди 2 седмици, когато с управляеми бомби бяха унищожени две гаубици на организацията.

Това каза за предаването "12+3" на "Хоризонт" анализаторът Валентин Вацев по повод стратегията на САЩ да противодейства на джихадистката групировка и ударите по цели близо до Багдад във вторник. Според него, стратегията е погрешна:

„Сбъркана е самата идея, че в Близкия Изток може да се действа по този начин. Нека си спомним, че отначало бяха безумните експерименти с т.нар. „Арабска пролет“, която доведе до свалянето на „нашите кучи синове“ и заместването им с други наши кучи синове. Примерът е Египет”.

Халифатската държава печели по 1 млн. долара на ден от търговия с петрол, след като е овладяла запасите на Ирак и е постигнала договорка с кюрдите, разкри Вацев.

„Те прекарват петрола по суша с кервани и пак са на голяма печалба. Започнаха с цена 25 долара за барел, сега са я вдигнали 3 пъти и продължават да печелят. Тоест успяха да решат икономическия си въпрос, а въоръжените им сили се ръководят от бивши полковници от армията на Саддам Хюсеин. След като генералите предадоха Саддам, полковниците се оказаха, че са млади хора, мъже без работа, които умеят да стрелят добре и да ръководят военни действия”.

Арабистът проф. Владимир Чуков коментира, че в Ирак е по-лесно ситуацията да бъде овладяна. Сунитските племена там са дали силата на "Ислямска държава" и те могат да си я приберат, ако бъдат убедени да го направят, коментира ученият.

Според него племената на сунитите вече се колебаят в подкрепата си за групировката:

„В момента шиитите са на страната на правителството, а сунитите – на ИДИЛ. Идеята е сунитите да бъдат убедени, че това, което правят ИДИЛ, просто няма как да продължи. Виждаме, че постепенно ИДИЛ започва да се свива в иракската си част, но остава въпросителна доколко тези процеси са динамични”.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »