Масайоши Сон се превърна в най-богатият японец

17 септември 2014 - 13:36 |   Прочетена (593) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Основателят на SoftBank Масайоши Сон изпревари Тадаши Янаи, собственикът на Fast Retailing, и се превърна в най-богатият японец, благодарение на предстоящото първично публично предлагане на Alibaba, пише „Файненшъл таймс”.

Личното богатство на Сон се оценява на 16.6 милиарда долара, по данни на Блумбърг, докато това на Янаи е оценено на 16.2 милиарда.

Вчера състоянието на Сон се увеличи с 3.4% или 560.7 милиона долара, благодарение на ръста в акциите на SoftBank.

Зад този скок в богатството в последните седмици стои решението на предприемача преди 14 години да инвестира 20 милиона долара в тогава едва прохождащата китайска компания за електронна търговия Alibaba.

Този залог донесе невероятна възвръщаемост на Сон: при планираната цена за първичното предлагане на Alibaba между 66 и 68 долара, 36.7-процентовият дял на SoftBank би струвал около 50 милиарда долара.

Сон притежава близо 19% от SoftBank.

Акциите на SoftBank тази седмица скочиха с 16%, след като по-силното инвеститорско търсене за акциите на Alibaba позволиха на китайската компания да набере повече средства от планираното.

Японската телекомуникационна и интернет група на Сон няма намерение да продава акции от Alibaba по време на IPO-то, но въпреки това инвеститорите са развълнувани от възможностите пред Сон, при такъв огромен дял в китайската компания, особено след като опитите му да купи щатския мобилен оператор T-Mobile се провалиха.

За последните 12 месеца Азия е създала повече милиардери от всеки друг регион, като континентът има близо една трета дял от 12-процентовия ръст на богатството на милиардерите (в долари), което нараства до 7.3 трилиона.

Общото състояние на милиардерите по света вече е по-голямо от пазарната капитализация на всички компании, влизащи в индекса Dow Jones Industrial Average, по данни на Wealth-X и UBS.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »