Отрицателните лихви показват, че ЯЦБ достига лимитите си

17 септември 2014 - 09:55 |   Прочетена (603) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Японската централна банка започна да плаща на банките за привилегията да ги кредитира, в знак за това, че лимитите на централната банка по отношение на възможността за постигане на инфлация са достигнати, въпреки че вероятно скоро отново ще й се наложи да напомпва пари във финансовата система, пише Ройтерс.

Отрицателните лихви не са просто детайл в безпрецедентната политика на количествено и качествено облекчаване на ЯЦБ. Те показват трудностите, които преживява 18-месечния експеримент на управителя на банката Харухико Курода в постигането на целта за двупроцентова инфлация.

„На практика, това не е политика, която можете да поддържате дълго време”, коментира Томохиро Миясака, анализатор на Credit Suisse. "ЯЦБ поглъща съкровищни бонове и облигации от пазара с такъв темп, че един ден може да няма какво да купува”.

Централната банка в момента изкупува по-голяма част от емитираните от правителството ценни книжа. Миналата седмица банката плащаше на финансовите институции повече за тримесечния и шестмесечния дълг, отколкото ще получи, когато той бъде погасен, коментират трейдъри. Това вкарване насила на кеш във финансовата система доведе доходностите по тримесечните книжа до минус 0.015%, а при 6-месечните до минус 0.02%.

Апетитът за кеш очевидно е много слаб, а аномалията може да се пренесе още днес към едногодишните ДЦК, по време на поредния аукцион на държавата.

„Смятам, че едногодишните книжа може да паднат до нулева доходност, предвид слабото търсене на пазара. ЯЦБ ще трябва да продължи да купува краткосрочни книжа”, коментира Миясака.

Специалистите по дълговите пазари коментират, че едва ли отрицателните доходности ще се прострат до обикновените вложители, но преследването от ЯЦБ на активи на всякаква цена ще разрази критиките, че субсидира банките и финансира дълга на правителството, който и сега е колосален.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »