Ердоган заплаши, че Турция ще прекрати сътрудничеството с Moody's и Fitch

16 септември 2014 - 16:30 |   Прочетена (805) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Реджеп Ердоган, избран наскоро за президент на Турция, заяви днес, че би могъл да спре сътрудничеството с рейтинговите агенции "Мудис" (Moody's) и "Фич" (Fitch), съобщи агенция Ройтерс.

През последните седмици те предупредиха за потенциалните последици от политическата нестабилност в Турция след първите преки президентски избори през август, когато Ердоган беше избран за президент.

Според него подобни твърдения са по-скоро политически мотивирани отколкото основани на оценки за икономиката на страната. "Ние спряхме нашето сътрудничество със "Стандарт енд пуърс" (S&P) и ако те продължат по този път, аз ще кажа на министър-председателя да прекрати сътрудничеството и с тези двете ("Мудис" и "Фич")", каза Ердоган, цитиран от вестник "Хюриет". Президентът обаче подчерта, че този момент все още не е достигнат.

През 2012 г. Анкара реагира гневно, след като "Стандарт енд пуърс" понижи перспективата пред суверенния кредитен рейтинг на Турция от позитивна на стабилна. Ердоган, тогава премиер, определи решенията на агенцията "идеологически".

Настоящият премиер Ахмет Давутоглу заяви също, че Турция няма рейтинга, който заслужава, и че "Мудис" и "Фич" не са взели под внимание по-голямата стабилност в страната след изборите през август. Вицепремиерът Али Бабаджан, който отговаря за икономическите въпроси, каза, че обективните оценки на кредитните агенции са от основно значение за страната.

"Фич", която даде на Турция рейтинг ВВВ- със стабилна перспектива, заяви миналата седмица, че централната банка може да се изправи пред нарастващ политически натиск да намали лихвения процент, въпреки нарастващата инфлация.

"Мудис" пък оцени Турция с рейтинг Ваа3 с негативна перспектива и предупреди, че победата на Ердоган на президентските избори няма да реши кредитните проблеми на страната и че несигурността ще продължи.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »