В Пекин не са доволни от британската проверка за Хонконг

02 септември 2014 - 13:38 |   Прочетена (666) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Британският парламент отхвърли призивите на китайското правителство, за спиране на проверката по отношение на Хонконг, заяви водещ депутат днес, в момент, когато дипломатическото напрежение около бившата британска колония нараства.

Както китайският посланик в Обединеното кралство, така и комитетът по външни отношения към китайския парламент изразиха притеснения около проверката.

Но Ричард Отауей, председател на комитета за външни отношения заяви, че депутатите няма да се съобразят с призивите на Китай.

„Няма да спрем разследването. Срещахме се вчера и решихме да продължим”, казва Отауей пред Ройтерс.

Комитетът му стартира разследване през юли, което да установи как се прилага съвместната декларация на Китай и Великобритания за прехвърляне на суверенитета на Хонконг към Китай.

Кралството предаде през 1997 Хонконг на Китай, по силата на договор от 1984, който предвиждаше Хонконг да запази много от свободите си и автономията си, по модела „една страна, две системи”.

В неделя китайският парламент отхвърли исканията следващият лидер на Хонконг да бъде свободно избран през 2017, което изкара хиляди протестиращи на улиците.

„Работата ми е да видя дали Великобритания спазва своята част от ангажиментите и второ, дали Китай ги спазва, и ако не, какво ще направи британското правителство по въпроса”, казва Отауей.

„Това не е намеса във вътрешните работи на Китай, това би било напълно неприемливо”.

Запитан за мнение по темата, говорителят на китайското външно министерство казва, че Пекин не е доволен от проверката.

„Хонконг е специален административен район на Китай. По въпроса за политическите реформи, това е вътрешен въпрос на специалния административен район Хонконг, и е вътрешен въпрос за Китай. Няма да позволим чужда намеса”.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »