Връзките между Индия и Япония отиват далеч отвъд темата „Китай”

02 септември 2014 - 10:15 |   Прочетена (715) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

В развиващите се във възходяща линия отношения между индийския и японския премиер има доста повече, освен опитите за контрабалансиране на нарастващата китайска мощ, коментират анализатори.

„Индия в момента пазарува активно. Това, според мен бие всякакви други геополитически идеи, особено касаещите Китай. Сигурен съм, че Индия иска да има много силни връзки с Китай, тъй като това е най-големият й търговски партньор”, коментира Таймур Баиг, главен икономист за Азия в Deutsche Bank.

"Има по-сериозни проблеми по пътя напред, като това, че Индия може да измести Китай като водещ производствен център, но това не е актуален проблем. Това е въпрос на далечно бъдеще. Първо трябва да си оправят реда в къщата, от макроикономическа гледна точка, що се касае до Индия”, казва той.

Нарендра Мори направи петдневна визита в Токио миналата седмица, първото му значимо посещение в чужбина, след идването му на власт като премиер през май. Силните връзки между Индия и Япония идват от над двугодишното приятелство между Моди и японския премиер Шиндзо Абе, което започна през 2012, когато Моди посети Япония като главен министър на щата Гуджарат.

Двамата имат подобни, националистически и про-бизнес ориентирани визии.

Сделките в сектора на отбраната засенчиха инвестиционните новини, увеличавайки спекулациите, че Япония и Индия се опитват да изградят единен фронт срещу нарастващата агресивна офанзива на Китай в Южно- и Източнокитайско море.

Моди атакува, както я нарече той „експанзията в стил 19 век” на някои страни, които „навлизат в чуждите морета”, визирайки именно Китай.

В понеделник двете страни договориха провеждането на съвместни военни учения и ускоряването на потенциални продажби на японски самолети за индийската флота, което би представлявала първата продажба на военно оборудване от Япония от 50 години.

Въпреки че договорите в отбранителния сектор бяха в челото, Моди потърси и инвестиции от Япония, която е инвеститор №4 в Индия.

„Моди замина за Токио с много ясно послание за японските бизнеси, че той ще се справи с лабиринта от регулаторни и данъчни проблеми, които пречат на преките чуждестранни инвестиции, от които японският бизнес се оплаква от доста време”, коментира Шийла Смит, ст.н.с по японски науки в Центъра за външнополитически отношения.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »