Обама разреши удари по джихадистите в Ирак

08 август 2014 - 09:00 |   Прочетена (623) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че е разрешил високоточни въздушни удари срещу джихадистите на "Ислямска държава" в Северен Ирак и пускане на хуманитарна помощ с военни самолети за застрашените религиозни малцинства, за да се предотврати "потенциален геноцид", предадоха световните агенции.

"Разреших високоточни удари, ако е необходимо, за да се помогне на иракските сили, които се бият, за да защитят цивилните, които са в капан в планините без храна и вода. Можем да действаме отговорно и предпазливо, за да се предотврати потенциален геноцид", каза Обама, като уточни, че е разрешил и пускането на хранителни продукти на местните жители, застрашени от напредването на сунитските джихадисти.

Ударите ще бъдат нанесени, ако джихадистите напреднат към Ербил, столицата на автономния Иракски Кюрдистан, където има американски дипломати и военни съветници. Удари ще бъдат нанесени, "ако терористите застрашат наши служители или оборудване в която и да е точка на Ирак", уточни Обама.

Президентът на САЩ същевременно подчерта, че няма да изпраща сухопътни войски в Ирак, две години и половина след изтеглянето на американските сили от тази страна.

"Няма американско военно решение на кризата в Ирак", заяви Обама.

Вчера в. "Ню Йорк таймс", позовавайки се на кюрдски бойци, написа, че САЩ вече са нанесли въздушни удари по позиции на "Ислямска държава" в Северен Ирак, но впоследствие това твърдение бе отречено от Пентагона и от иракския постоянен представител в ООН.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »