Град в Синзцян забрани забрадки, була и бради в автобусите

06 август 2014 - 14:40 |   Прочетена (667) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Град в размирния западнокитайски регион Синзцян забрани носенето на забрадки, була и бради в автобусите, в ход, който критиците заклеймяват като дискриминационен спрямо мюсюлманите, които са основното население на провинцията.

Синцзян, който е населен с мюсюлмани уйгури, тюркоговорящ народ от над 10 милиона души, от години е арена на насилие, за което китайските власти винят войнствено настроени местни сепаратисти.

Властите в северозападния град Карамай ще забранят пет типа пътници в автобусите – забулени, със забрадки, с традиционното широко местно облекло джилбаб, с облекло в което има полумесец и звезда, както и тези с дълги бради.

Полумесецът и звездата са ислямски символи в много флагове от региона, но в Китай се използват от няколко групи, които настояват за свобода на т.нар. Източен Туркестан.

Новите правила са насочени към усилване на сигурността, предвид провеждането на значимо спортно състезание на 20 август.

„Тези, които не се съобразяват, особено представителите на тези пет типа пътници, ще бъдат докладвани в полицията”, пише регионалното издание на комунистическата партия.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »