Хонконг предприе първата валутна интервенция от близо две години

04 юли 2014 - 10:08 |   Прочетена (669) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Тази седмица Хонконг предприе първата валутна интервенция от близо две години, за да ограничи силата на валутата, а анализаторите очакват допълнителни действия в идните седмици.

Причината е възобновеният оптимизъм за китайската фондова борса и силните притоци към хонконгския пазар на акции и облигации, които оказват натиск към поскъпване на долара.

Хонконгският монетарен орган, де факто централната банка на града, заяви в сряда, че е изкупил щатски долари за 2.1 милиарда, за да спре ръста на местната валута.

Това е първа официална интервенция от четвъртото тримесечие на 2012.

„Смятаме, че това е първото от действията по концентрирана отбрана на валутния борд”, коментира Тим Кондън, директор на анализаторите за Азия на ING Financial Markets.

"Интервенцията си струва да се отбележи, заради това, което говори за глобалния инвестиционен климат. Отдаваме го принципно на подобрения сантимент към Китай, който предизвика бум в търсенето на риск на местните борси”.

Хонконгският долар е вързан за щатския, при съотношение 7.8 хонконгски долара за щатски, но може да се търгува в диапазона 7.75 – 7.85. По условията на Закона за валутния борд, който действа от 1983, монетарния орган е задължен да се намеси, когато валутата стигне до някой от краищата на диапазона – 7.75 или 7.85.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »