Инфлацията в Китай остава по-ниска от правителствените разчети

10 юни 2014 - 10:20 |   Прочетена (723) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Инфлацията в Китай се ускорява през май до най-високия темп от четири месеца, заради покачващите се цени на храните, докато цените на производител продължават да падат, предаде Блумбърг.

Индексът на потребителските цени отчете инфлация от 2.5% през май, спрямо година по-рано, съобщи статистическото бюро в Пекин. Средната прогноза на икономистите бе за темп от 2.4%. Цените на производител пък падат с 1.4%, след дефлация от 2% през предходния месец.

Инфлацията, която е под целта на правителството от 3.5%, оставя простор за разхлабване на монетарната политика във втората по големина световна икономика, която тази година е на път да регистрира най-бавния си икономически растеж от 1990.

Въпреки че премиерът Ли Къцян устоява на призивите за по-широкомащабни мерки, администрацията все пак предприема известна фина настройка, с отделни мерки за разхлабване, като обявеното вчера понижение на изискуемите резерви за част от банките, насочено към подкрепата на земеделските производители и малкия бизнес.

„Ниският инфлационен натиск дава простор за допълнителни понижения на резервите в идните месеци”, коментира Ху Йъфан, главен икономист на Haitong International Securities Group Ltd.

Цените на храните бяха в основата на по-високия от очакваното ръст на инфлацията, като нарастват с 4.1% през май, при ръст от 1.7% на нехранителните стоки.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »