Повече от 30 жертви след терористичен акт в населения с мюсюлмани Синцзян

22 май 2014 - 11:19 |   Прочетена (561) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Експлозия в столицата на населения главно с мюсюлмани западен китайски район Синцзян отне живота на 31 души, а около 90 са ранени, съобщи в четвъртък националната телевизия, цитирана от Ройтерс.

Взривът е станал, след като два автомобила са се врязали в пазаруващите на пазар в Урумчи. 

След това по хората са хвърлени гранати, а една от колите е избухнала.

Ръководителят на вътрешната сигурност на Китай определи случилото се като тероризъм. Властите обвиняват войнстващи сепаратисти от Синцзян за поредицата от смъртоносни нападения през последните месеци.

Според Би Би Си основният конфликт е между местните уйгури и все по-големия брой китайци (хан), заселващи се в района покрай развиването на енергийни и инфраструктурни проекти.

Китайците получават по-високите заплати и постове, докато местното население се оплаква от репресиране на културните и етническите му права и особено на възможността да изповядва мюсюлманската си вяра.

Китай често обвинява за най-насилствените сепаратистки действия т.нар. Ислямско движение за Източен Туркестан, за което се твърди, че искало да създаде независима държава Източен Туркестан. Синцзян граничи с 8 държави, включително с Монголия, Казахстан, Афганистан и Индия и има население от над 22 милиона, 8.3 милиона от което са уйгури.

 

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »