Тайландската армия обяви военно положение в страната

20 май 2014 - 09:34 |   Прочетена (677) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

В условията на задълбочаваща се политическа криза армията на Тайланд обяви, че въвежда военно положение "с цел да опази закона и реда", съобщи Франс прес, позовавайки се на съобщение на военния тв канал. В съобщението специално се подчертава, че не става дума за конституционен преврат, допълва агенцията.

Въвеждането на военно положение става след продължаващи вече шест месеца антиправителствени протести с искане за оставка на правителството и ден, след като изпълняващият длъжността премиер на Тайланд Ниватхамронг Бунсонгфайсан отказа да се оттегли, предава БТА.

При протестите за половин година загинаха 28 души и 800 бяха ранени. Асошиейтед прес съобщи, че войници са влезли в няколко телевизионни станции, за които се знае, че симпатизират на протестиращите. Агенцията припомня, че тайландската армия е извършила 11 успешни преврата след края на абсолютната монархия през 1932 г.

Правителствен съветник, цитиран от Франс прес, е съобщил, че временното правителство остава. Разтурен е само правителственият Център за поддържане на мира и реда и на негово място е създаден център с подобни функции под контрола на армията, предаде ДПА.

Тайландската армия нареди на проправителствените и антиправителствените демонстранти да останат, но им забрани да се придвижват, за да се предотвратят сблъсъци, предаде Ройтерс.

"Всички групи трябва да спрат да се движат от място на място", обявиха въоръжените сили в телевизионно изявление. Антиправителственото движение отмени протестните походи. В центъра на Банкок войници с блиндирани автомобили заеха позиции в търговския квартал, близо до хотелите и пред редакциите на вестници и радио и телевизионни станции, съобщи Франс прес.

Командването, възглавявано от генерал Прают Чан-Оча, задължи медиите да излъчват съобщенията му и въведе цензура в интерес на националната сигурност. Армията забрани на всички медии да разпространяват информации или снимков материал, които могат да навредят на сигурността.

Военното положение дава право на армията да въведе комендантски час, цензура в медиите и да забрани масовите демонстрации, да прибягва до арести и да използва оръжие в случай на безредици, а също да мобилизира гражданското население.

Служебното правителство на Тайланд се събра на заседание, предаде Ройтерс. Съветник на премиера съобщи пред журналисти за спешно свиканото заседание, но отказа да посочи къде се провежда то. Военните, обявявайки през нощта военно положение, заявиха, че това не е преврат. По-рано бе съобщено, че командващият сухопътните войски генерал Прают Чан-оча е поканил ръководството на правителство на среща.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »