Кой е най-богатият японец ?

03 април 2014 - 10:43 |   Прочетена (537) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Радикалната икономическа политика на японския премиер Шиндзо Абе не само, че помогна за звездия растеж на японската фондова борса, но и повиши състоянията на 50-те най-богати японци значително, показва класацията на списание Форбс.

В класацията за страната, оповестена днес, списанието сочи, че Масайоши Сон, човекът зад водещата интернет компания в страната, Softbank, е най-богатият японец, с лично състояние от 19 милиарда долара. В предишното издание на класацията състоянието му бе от 9.1 милиарда долара.

Миналата година 56-годишният Сон бе трети в подреждането, но оттога богатството му се изстреля, както в проценти, така и в доларово изражение, благодарение на серията от покупки, реализирани от Softbank. След като купи дялове във финландската Supercell и в щатския дистрибутор на телефони Brightstar, Softbank купи 70-процентов дял и от мобилния оператор Sprint Nextel.

Акциите на компанията на Сон скочиха с 90% през миналата година, до 8144 йени.

Японската икономика отчете съживяване през последната година, заради агресивните монетарни стимули на Японската централна банка, които помогнаха за поевтиняването на йената с над 11% спрямо долара за последната година и доведоха до 26-процентово рали при основния борсов индекс Nikkei.

Това, което е за отбелязване, е че класацията на „Форбс” за Япония е съставена изключително от мъже. Миналата година премиерът Абе обеща значително да повиши участието на дамите в работната сила до 2020 година, с последните му икономически реформи.

За разлика от традиционната класация на „Форбс”, която следи състоянието на милиардерите, тази за Япония включва и семейни състояния.

Търговските вериги, които от тази седмица се подготвят за удара по резултатите им, който ще дойсе с повишаването на данъка върху потреблението, оглавяват класацията на бизнесите, притежавани от милиардери. От десетте най-богати японци, четирима са натрупали състоянието си чрез търговски вериги.

65-годишният Тадаши Янаи, изпълнителен директор и основател на Fast Retailing, една от големите вериги за търговия с дрехи, пада до второ място, след като оглавяваше класацията миналата година. Въпреки това, нетното му състояние расте, до 17.8 милиарда долара, от 15.5 милиарда през 2013.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »