Ханой понижава основните лихви за да стимулира икономиката

17 март 2014 - 10:36 |   Прочетена (572) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Виетнам ще намали лихвата по рефинансиранията и други от основните си лихви, предвид опитите на правителството да подкрепи бизнеса и да стимулира охлаждащата се икономика на южноазиатската държава.

Лихвата по рефинансиранията ще бъде понижена до 6.5% от 7% в момента, от 18 март, заяви Ле Дук То, главен администратор на Държавната банка на Виетнам. Централната банка на страната ще обяви понижението и на „някои други” от основните лихви, с които направлява монетарната си политика по-късно днес, казва То, в интервю за Блумбърг.

Властите в страната се опитват да подпомогнат икономиката, която по прогнозите на Световната банка ще отчете растеж от 5.4% тази година. Премиерът Нгуен Тан Дунг поиска миналия месец от централната банка да ускори мерките по отношение на понижението на лихвите. Виетнам има най-високите нива на лоши кредити сред всички държави от Югоизточна Азия и това накара банките да ограничат кредитирането на бизнеса и забавя икономиката.

„Целта е да се стимулира икономическия растеж”, коментира Алан Фам, главен икономист на VinaCapital Group, най-големият фонд мениджър в страната, базиран в Хо Ши Мин – „Това ще позволи на банките да понижат лихвите по кредитите, за да стимулират търсенето на повече кредити за инвестиции. Това трябва да подпомогне икономическата активност”.

Инфлацията в страната нарасна миналия месец до 4.65% спрямо година по-рано, като се забави до най-ниските стойности от ноември 2009.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »