Управляващите в Северна Корея спечелиха изборите със 100%

10 март 2014 - 11:56 |   Прочетена (664) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Провелите се в неделя избори за Върховно народно събрание на Северна Корея бяха спечелени от Работническата партия, председателствана от Ким Чен Ун. Управляващата партия получи 100% от гласовете, а избирателната активност също беше 100%, предава Дневник.бг.

Това са първите избори в страната от наследяването на властта от Ким Чен Ун след смъртта на баща му Ким Чен Ир през 2011 г.

Изборната процедура в Северна Корея не включва други партии освен Работническата, а избирателите зачертават "Да" или "Не" до името на кандидат в едномандатен избирателен район.

Няма регистрирани случаи, в които да се гласува против предложението на партията.

Засега не е известно кои ще заемат 687-те места в севернокорейския парламент освен самия Ким Чен Ун, който спечели изборите в родния си район Паекду с пълно мнозинство по данни на информационна агенция "КСНА".

"Чрез тези избори демонстрираме мощта и пълното единство на нашата армия и народ," заяви Хйон Бйон-Чол, председател на изборна комисия.

"Ще отдам цялата си интелигентност и сила, за да заздравя нашата центрирана около масите социалистическа система, изработена от нашия велик генералисимус," коментира жител на Пхенян пред "Асошиейтид Прес."

Парламентът в Северна Корея има най-вече представителни функции, като ролята му е да одобрява решенията на Работническата партия. Според анализаторите, тези избори представляват особен интерес, тъй като се очаква Ким Чен Ун да извърши значителна смяна в управляващия елит и да премахне повечето депутати от времето на баща си. 

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »