Япония се сдоби с инфлация, но дали е от „здравословния тип”?

28 февруари 2014 - 09:03 |   Прочетена (634) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Осем поредни месеца на повишения на цените предполагат, че Япония се отърсва от дефлацията, но анализаторите се опасяват, че втората по големина азиатска икономика все още не се е сдобила със „здравословна инфлация”, такава, която бива съпътствана с растеж на заплатите.

Основните потребителски цени, които изключват волатилните цени на храните, но включват петролните продукти, нараснаха с 1.3% през януари на годишна база, показаха оповестените днес данни. Прогнозата на икономистите бе за темп на инфлацията от 1.2%.

Въпреки че цифрите са успокоителен знак за Японската централна банка и премиера Шиндзо Абе, които се надяват да съживят икономиката, след близо две десетилетия на дефлация и слаб икономически растеж, липсващата част от японската инфлационна история е ръстът в заплатите, казват анализатори.

Крис Уестън, който е главен пазарен стратег на IG, коментира, че пазарът на облигации е калкулирал в цените инфлация от средно 2.25% за следващите пет години в Япония, но растежът на заплатите, коригиран с инфлацията, продължава да пада, което е притеснителен знак.

„Заплатите трябва да растат с по-висок темп от инфлацията, за да се създаде позитивна среда за растеж. Но засега страната предимно „внася” инфлация заради слабата йена”.

Йената загуби малко над 20% от стойността си спрямо долара миналата година, предвид агресивните монетарни стимули.

Идеята на властите е, че с отслабването на йената с количествено облекчаване, инфлационните очаквания ще нараснат, а слабата йена ще помогне на експортно ориентираните бизнеси, които от своя страна ще подпомогнат икономическото възстановяване, като повишат заплатите, което ще повиши потреблението.

„Получаваме инфлация в Япония, но дали това е „добра” инфлация? Тя се дължи основно на слабата валута и на високия енергиен внос”, коментира Вишну Варатан, икономист на Mizuho Corporate Bank. "Докато типът инфлация, който централната банка иска да види е такъв, дърпан от ръст в потреблението, от заплати, които растат”.

Данните от по-рано този месец показаха, че доходите в кеш на работниците нарастват с 0.8% през декември, спрямо година по-рано, втори пореден месец на ръст и най-висок темп от близо две години, в знак за постепенно подобрение при заплатите.

Основната заплата, обаче, пада с 0.2%, 19-ти пореден месец на спад и знак, че икономическото възстановяване все още не оказва ефект, което кара фирмите да са предпазливи по отношение на повишения при заплатите.

„Говорим за промяна на мисловната настройка. Не става само с въвеждането на политики, въпросът е в начина, по който хората реагират на политиките”, казва Уил Осуалд, глобален директор на FICC Research – „Имаше дълъг период на дефлация, което означава, че хората не харчат и инвестициите не се реализират”.

На кратко, японската икономика направи прогрес през последната година, но рисковете остават високи, казват анализаторите.

„Ако погледнете към макро проблемите в момента, всички гледат към Китай, но истината е, че трябва да гледат към проблемите на Япония”, коментира Уестън от IG.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »