Ким Чен Ун бе предупреден, че може да бъде съден за геноцид

17 февруари 2014 - 16:44 |   Прочетена (1103) |   Препоръчай (1) |   Коментари (1)

Севернокорейски шефове по сигурността и дори върховният лидер на изолираната северноазиатска държава, Ким Чен – Ун, може да се окажат под ударите на международното правосъдие, за даването на заповеди за систематични мъчения, глад и масови убийства, граничещи с геноцид, съобщиха разследващи към ООН.

Разследващите са съобщили на Ким в писмо, че са посъветвали ООН да докладва Северна Корея на Международния наказателен съд, за да гарантира, че всички виновници, „включително потенциално Вие”, ще бъдат държани отговорни.

Северна Корея „напълно и категорично” отхвърля заключенията в доклада, които нарича „политизация на човешките права, от ЕС и Япония, които заедно със САЩ водят враждебна политика”.

Безпрецедентното публично предупреждение и смъмряне на държавен глава от комисията на ООН вероятно ще усложни опитите да се убеди страната в спирането на ядрената й програма и войнствената конфронтация с Южна Корея и Запада, коментира Ройтерс.

Разследващите сочат, че са предупредили и основния съюзник на Ким, Китай, че вероятно помага за „престъпления срещу човечеството”, като връща мигранти и бегълци обратно в Корея, където са изправени пред мъчения и екзекуции, обвинения, които китайските власти отхвърлят.

Предвид това, че вероятността за изправяне на севернокорейски функционери пред Международния наказателен съд е доста слаба, поради това, че Китай най-вероятно ще наложи вето, се обмисля идея за създаването на специален трибунал за КНДР, казва източник от ООН през Ройтерс.

„Събрахме всички показания и не можем да спрем и да чакаме 10 години. Идеята е работата да продължи”, казва той.

„Подобно на нацистките зверства”

Майкъл Кърби, председател на независимата Следствена комисия, коментира пред Ройтерс, че престъпленията са каталогизирани в доклад от 372 страници, който напомня много на зверствата извършени от нацистите, през Втората световна война.

„Някои от тях са поразително еднакви”, казва той.

„Бяха дадени показания... във връзка с политическите лагери, от голям брой хора, които са недохранвани, които са били буквално изложени на гладуване до смърт и след това са били заравяни и горени... Задължение на останалите затворници е било да се отърват от телата им”, разказва той.

Докладът, с обема на телефонен указател, изрежда зверствата, като убийства, мъчения, изнасилвания, отвличания, робски труд, излагане на гладна смърт и екзекуции.

„Тежестта, размерът и естеството на тези нарушения разкриват държава, която няма аналог в съвременния свят”.

Разкритията идват след продължило година събиране на показания от бегълци, включително охранители в концентрационни лагери, по време на изслушвания, проведени в Южна Корея, Япония, Великобритания и САЩ.

Сред бегълците е и Шин Дон-Сук, който дава потресаващи сведения за живота си и бягството си от подобен лагер. Като 13-годишен, той уведомява охраната за заговор на майка му и брат му да избягат, след което и двамата са екзекутирани, според книга за живота му, озаглавена „Бягство от Лагер 14”.

Севернокорейската дипломатическа мисия в Женева отхвърли заключенията на доклада, малко след като те бяха оповестени публично.

„Ще продължим да отговаряме, за да сложим край на всякакви опити за промяна на режима и натиск под претекста за „защита на човешките права”, се сочи в изявление на мисията до Ройтерс.

Умишлен глад”

Злоупотребите са извършвани основно от чиновници и структури, които са пряко отговорни пред Ким и ръководената от него държавна сигурност, армията, съдебните власти и от Корейската работническа партия, според разследващите, оглавявани от Кърби, който е бивш върховен съдия от Австралия.

„Налага се изводът, че в някои случаи, те действат под ваш персонален контрол”, пише Кърби на Ким, в писмо от три страници, което е част от доклада.

Екипът препоръчва целенасочени санкции на ООН срещу военни командири и цивилни чиновници, подозирани за най-тежките престъпления. В доклада имената не се разкриват, но се посочва, че е събрана база данни от заподозрени, със съпътстващи доказателства и показания.

Пхенян е използвал храната като „средство за контрол на населението” и „умишлен глад” за да наказва политически и обикновени затворници, според екипа от 12 следователи.

Всеобхватното държавно наблюдение смачква всякакво несъгласие. Християните биват преследвани, а жените са обект на крайна дискриминация, личи от доклада. Хората биват изпращани в лагерите, без надежда за излизане, се сочи в него.

Разследващите не се могли да докажат истинността на обвиненията за „ужасяващи медицински изследвания на химически и биологически оръжия” върху болни и политически затворници, но сочат, че въпросът трябва да бъде разследван допълнително.

Разпитите на политически затворници от Северна Корея от последните пет десетилетия може да дадат основания да се говори за геноцид, въпреки че юридическата дефиниция за геноцид обикновено касае избиването на огромна част от национални, етнически и религиозни групи.

Етикети:

Реклама

Коментари »

Хари
17 февруари 2014 - 18:42
1
Е, бива ли такова нещо? Орешарски и Пеевски тъкмо подписаха спогодба за обмен на журналисти и културни дейци
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »