Ръст на инфлацията, потреблението и индустриалното производство в Япония

31 януари 2014 - 10:29 |   Прочетена (1114) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

„Абеномиката“ очевидно започва да дава резултат, предвид това, че днес бяха обявени серия от цифри, които показват, че агресивните мерки на премиера Абе и Японската централна банка постигат желаното.

Инфлацията при потребителски цени (CPI) се повишава през последния месец на 2013  с 1.6% на годишна база, при темп от 1.5% през ноември и при средна прогноза на анализаторите за повишение с 1.5%.

Т.нар. Основна инфлация (CPI с изключени цени на свежите храни) се повишава през декември за седми пореден месец до 1.3% от 1.2% през ноември и при прогнози за запазване на нивото от 1.2%. Това е петгодишен връх на основната инфлация в страната, най-висока стойност от октомври 2008 година, когато основният CPI е бил на ниво от 1.9%.

Инфлацията, без цените на храни и енергийни продукти, се повишава в края на изминалата година с 0.7% след 0.6% през ноември, след като през октомври т.нар. "основна на основната" (Core core) инфлация се повиши на годишна база за пръв път от октомври 2008 година.

Днешните данни за CPI подсказват, че борбата на японските власти с многогодишната дефлация дава резултат и инфлацията се приближава постепенно към заложената от ЯЦБ средносрочна цел от 2.0%.

Индустриалното производство

Индустриалното производство в Япония се повишава през декември с 1.1% на месечна база, при прогнози за повишение с 1.3%, но при спад с 0.1% през ноември, като производственият индекс през декември се повишава до 100.3 пункта - най-високата му индикация от април 2012 година.

Японското министерство на икономиката прогнозира ръст от 6.1% на индустриалното производство през януари и ново повишение с 0.3% през февруари.

Нивото на безработицата в Япония пада до шестгодишно дъно от 3.7% през декември от 4.0% през ноември (при прогнози за понижение до 3.9%). Това е най-ниското ниво на японската безработица от декември 2007 година. Темпът на разкриване на работни места (на годишна база) се ускорява до 910 хил. работни места в края на изминалата година, от 740хил. през ноември, бележейки 12-то поредно месечно ускоряване на разкриването на нови работни места.

Повишение за четвърти пореден месец отбелязват и разходите на домакинствата, като през декември те ръстат с 0.7% на годишна база, след повишение с 0.2% през ноември. В основата на повишението е ръстът на покупките на автомобили и на потребителска електроника, до голяма степен обусловени от изтегленото напред пазаруване, предвид предстоящото в началото на април повишение на данъка върху продажбите.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »