Фабричното производство в Китай изненадващо се свива

23 януари 2014 - 09:09 |   Прочетена (1680) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Фабричното производство в Китай вероятно ще се свие за първи път от 6 месеца, добавяйки към напреженията във втората по големина световна икономика, личи от индикатор на HSBC Holdings и Markit Economics.

Предварителната индикация от 49.6 пункта в техния Индекс на мениджърите по покупките е под декемврийските 50.5 пункта и е по-ниска от прогнозите на всички анализатори, взели участие в анкетата на Блумбърг. Нивото от 50 пункта разделя растеж от свиване в производствената активност, като индикация под 50 е показателна за свиване в сектора.

Акциите в Азия и австралийският долар увеличиха загубите си след обявяването на показанията на индекса. Въпреки че Bank of America Corp предупреди, че резултатът може да е повлиян от отпуските, преди китайската Лунна нова година, забавянето в производството добавя нови поводи за притеснение.

„Политическият фокус трябва да бъде насочен към подкрепа за растежа“, коментира Чу Хонбин, главен икономист за Китай в HSBC. „Днешният доклад показва забавяне на инерцията в производствените сектори, което вече натежава над растежа на заетостта“.

Индексът на шанхайската борса, Shanghai Composite, губеше 0.3% към 11.05 местно време.

Показанието на индекса е наистина драматично, смята Ху Йъфан, главен икономист на брокера Haitong International Securities. Нарастващите цени на финансиране добавят към останалите трудности за китайската икономика, а индексът е показателен за „трайната тенденция на спад“, добави тя.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »