Тайванският президент смята, че сближаване с Китай ще съживи икономиката

02 януари 2014 - 09:09 |   Прочетена (951) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Тайванският президент Ма Инцзю заяви по време на новогодишното си обръщение, че правителството на страната трябва да сложи край на „патовата ситуация в отношенията с Китай“, за да съживи икономическия растеж.

За да може тайванската икономика да се пренесе на „следващото ниво“, островът трябва да сложи край на блокадата в отношенията с Китай и да „да повиши икономическото и търговското сътрудничество през пролива“, заяви Ма.

Китайският президент Си Цзинпин сигнализира по време на регионална конференция миналата година, че иска разрешаване на политическите проблеми, които съществуват с Тайван от шест десетилетия, като заяви, че те не трябва да се предават от поколение на поколение.

Тайван се самоуправлява от 1949 година, когато силите на Гоминдана, водени от Чан Кай Ши избягаха на острова, след война с комунистите на Мао Дзедун за контрол над Китай, припомня Блумбърг.

Ма се опитва да подобри рейтинга си, преди изборите за кметове на столицата Тайпе и други 6 града тази година. Миналата година популярността му падна до историческо дъно, след като не успя да отстрани от парламента свой основен конкурент, а в същото време икономиката се забави.

През ноември Тайпе понижи прогнозата си за растежа за 2013 до 1.74%, от дотогавашната прогноза за ръст от 2.31%, основно заради забавянето при индустриалното производство и износа. Износът, който имаше дял от 60% от икономиката на островната държава към третото тримесечие, отчете спад през септември и октомври и бе без промяна на годишна база през ноември, заради забавянето на китайската икономика, основният търговски партньор на Тайван.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »