Японската ЦБ ще продължи агресивните покупки, докато не докара 2% инфлация

20 декември 2013 - 12:40 |   Прочетена (1267) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Японската централна банка обеща днес, че ще продължи да купува активи, докато не постигне целта си за инфлацията, подчертавайки контраста с щатския Федерален резерв, който тази седмица обяви, че ще редуцира покупките на активи.

По-малко от 48 часа след като Фед обяви въпросната новина, бордът на Японската централна банка заяви, че ще продължи с агресивните покупки на дълг, докато не постигне стабилна двупроцентова инфлация.

Банката ще продължи да купува достатъчно активи и да увеличава монетарната си база с темп от 60 – 70 трилиона йени годишно (574 милиарда до 671 милиарда долара), потвърждавайки базовата си рамка, обявена през април.

Използвайки малко по-позитивен език, отколкото при предишното изявление за монетарната си политика, от ноември, банката сочи, че е налице„широко разпрострялото се подобрение“ в бизнес сантимента, отчетено от последното тримесечно проучване на Танкан.

Банката отбелязва още, че инфлацията е около 1% и се е повишила спрямо диапазона 0.5 – 1%, отчетен при предишното изявление за монетарната политика.

Решението да се продължи с агресивните покупки на активи е било единодушно, сочат от централната банка.

Решението подчертава контраста между централните банки в трите най-големи световни икономики, които поддържаха настройката на монетарната политика на близки „трасета“ след фалита на Lehman.

Но докато в момента САЩ отговаря на подобрените икономически индикатори и намалява покупките на активи, то японската централна банка обещава да запази курса на покупки стабилен, докато не успее в задачата да спре десетилетие на дефлация.

Тази линия се втвърди в последните месеци.

Когато управителят на централната банка Харухико Курода пое новата фаза на стимулиране през април, бе ясно, че целта за двупроцентовата инфлация е поне двугодишна. Прогнозите за разширяването на баланса на японската централна банка бяха за срок поне до декември 2014, в очакване агресивната програма за количествено и качествено облекчаване, известна като QQE, да даде резултат до тогава.

В последните си изказвания, обаче, Курода даде ясно да се разбере, че целта е по-важна от срока за реализирането й. В интервю за Файненшъл таймс миналата седмица той заяви, че ултрахлабавата политика на банката ще продължи „докато целта за инфлацията не бъде постигната по стабилен начин“.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »