Сингапур и Хонконг ще работят за интернационализацията на юана

04 декември 2013 - 10:04 |   Прочетена (760) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Сингапурската борса и Хонконгските борси и клирингова къща подписаха днес договор за сътрудничество в ред области, които включват и промотирането на интернационализацията на китайския юан.

Ходът отразява нарасналата значимост на китайската валута в международната търговия и финанси.

В съвместното изявление, двете борси сочат, че сътрудничеството ще се фокусира и върху развитието на технологиите и регулаторни проблеми.

Чарлз Ли, изпълнителният директор на Hong Kong Exchanges and Clearing и Магнус Бьокер, изпълнителният директор на сингапурската борса, подписаха и меморандум за разбирателство, се посочва в съобщението.

„Това е меморандум, който се фокусира върху развитието на продукти, технологично сътрудничество и регулаторно сътрудничество. За нас има огромен смисъл от това да направим нещо заедно, предвид това, че сме двете най-големи независими борси в Азия, с интернационализиран пазар“, казва Ли пред телевизия CNBC.

Коментирайки възможностите, които двете борси виждат при бизнеса с деривати и фючърси, Ли казва, че цялостният фокус трябва да е върху интернационализацията на юана.

„Като основен задграничен център на за търговия с юана, аз винаги съм вярвал, че трябва да говорим за интернационализация на юана, а не за хонконг-изация“, казва Ли – „Трябва да гарантираме, че ще има и други международни центрове, независимо дали това е Лондон, Сингапур или Ню Йорк“.

През октомври Китай заяви, че ще позволи на базирани в Сингапур инвеститори да купуват ценни книжа, деноминирани в юани. Този ход дойде след подобно споразумение с Лондон, което да павира пътя за търговията в юани, припомня CNBC.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »