Предстоящият пленум на ЦК в Китай щял да роди„безпрецедентни реформи“

28 октомври 2013 - 09:43 |   Прочетена (1299) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Членът на политбюро на китайската компартия Ю Джъншън заяви, че реформите, които ще се дискутират по време на заседанието на партията идния месец ще са безпрецедентни, в коментар който носи нови щрихи към очакванията, че китайското държавно ръководство е решено да наложи радикални политически промени, пише Блумбърг.

Коментарите на Ю са предадени от държавната информационна агенция Синхуа, по време на реч в която той приветства задълбочаването на отношенията с Тайван. Ю е четвъртият по влияние в седемчленния централен комитет на политбюро, оглавяван от лидера на партията и президент на държавата Си Цзинпин.

Премиерът Ли Кецян обеща намаляване на ролята на държавата в икономиката, промяна на финансовата и фискалната система и реформиране на поземлената и жилищната регистрации, като част от мерките по удържане на растежа на втората по големина световна икономика.

Анализатори, анкетирани от Блумбърг, коментират, че решенията, които ще се вземат на партийния пленум потенциално ще намалят вероятността от рязко забавяне на китайската икономика и ще помогнат за това Китай да стане страна с високи доходи до 2030.

Събранието ще се фокусира върху проучването на решителни и дълбоки реформи, цитиран е Ю.

„Дълбочината и силата на реформите ще са безпрецедентни и ще стимулират дълбоки промени във всяка област на икономиката и обществото“, казва той. В репортажа на държавната агенция не се посочват конкретни политики и мерки, които ще бъдат дискутирани.

Коментарите на Ю идват след като Си направи подобно изказване пред чуждестранни бизнес лидери миналата седмица.

Креативните сили

„Трябва внимателно да контролираме връзката между реформите, развитието и стабилността, и с един по-голям политически кураж и мъдрост, допълнително да отворим съзнанието си, да разгърнем и развием социалната продуктивност, да подобрим креативнте сили в обществото ни“, цитиран бе Си.

Събранието идния месец ще е третото пълно събиране, или пренум, на настоящия ЦК, който включва Си, Ли, министри и шефове на най-големите държавни фирми и банки, които поеха властта в случваща се веднъж на десетилетие смяна на „караула“ начело на държавата, през 2012.

Преди 35 години, на подобен пленум, Дън Сяопин и съюзниците му в тогавашното политбюро, стартираха серията от реформи, които отвориха Китай за чужди инвестиции и разхлабиха държавния контрол над икономиката.

„Не очаквам да видя конкретни мерки по време на пленума, но очаквам да видя конкретно поставяне на цели и насоки“, коментира Луис Кайс, главен икономист за Китай на Royal Bank of Scotland Plc, който доскоро работеше за Световната банка в Пекин.

„Очевидно е, че във финансовата и монетарната област има пълен мандат за ход напред, но засега не виждаме същите знаци в други ключови области, нуждаещи се от реформи“.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »