Световната банка понижи прогнозата за икономическия растеж на Източна Азия

07 октомври 2013 - 11:47 |   Прочетена (892) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Световната банка понижи днес прогнозата си за икономическия растеж за 2013 и 2014 за Китай и повечето развиващи се държави в Източна Азия, като се мотивира със забавящия се растеж на най-многолюдната световна нация, както и с понижените цени на суровините, които забавиха растежа и инвестициите в страни като Индонезия.

„Развиваща се Източна Азия расте с по-бавен темп, предвид това, че Китай се променя, от експортно-ориентирана икономика, към такава фокусирана върху вътрешното потребление“ – сочи банката в последния си East Asia Pacific Economic Update report.

„Растежът на по-големите страни със средни по размер доходи, като Индонезия, Малайзия и Тайланд отслабва, в светлината на по-слабите инвестиции, по-ниските глобални цени на суровините и по-слабият от очакваното растеж на износа“, добавят от банката.

Базираната във Вашингтон банка за развитие очаква развиващите се държави от Източна Азия да отчетат растеж от 7.1% тази година и от 7.2% догодина, при прогноза от април за съответно 7.8% и 7.6% растеж.

Притесненията за дълга на местните правителства в Китай

По отношение на Китай, Световната банка сочи, че масивната стимулативна програма, насочена основно към инвестиции, подкрепена с лесен достъп до кредити, е свършила работата си и политиците трябва да се фокусират върху удържането на скоростния ръст на кредитирането и затягане на финансовия надзор.

Институцията добавя, че дълговете на местните правителства са повод за притеснение, предвид комплексността и непрозрачността на общинските финанси и сочи, че те трябва да бъдат реформирани с „ясни правила по отношение на кредитирането, по отношение на позволени източници на кредитиране и при разкриване на финансовите сметки на местните правителства“.

„Скоростното разрастване на сенчестото банкиране съставлява сериозен проблем, тъй като то е тясно свързано с банковата система, по-слабо регулирано е и оперира със скрити гаранции на банките и местните правителства“ – сочат от банката.

Но от Световната банка добавят, че местните правителства в Китай имат значителни активи да гарантират задълженията си, тъй като имат резерви от земя, която е еквивалент на 10% от БВП, както и акции в държавни и общински предприятия на подобна цена.

Китай показва известен прогрес по отношение на пребалансирането на икономиката, като потреблението допринася повече за растежа от инвестициите в последните две години, а услугите вече имат по-голям дял от БВП, сочат от Световната банка.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »