Силни земетресения край Япония, Канада и Аляска

04 септември 2013 - 08:35 |   Прочетена (2724) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Силно земетресение с магнитуд 6,9 бе регистрирано в Япония. Трусът дълбоко под повърхността на океана - над 400 км, е регистриран в 3,18 ч. българско време.

Епицентърът е бил на над 600 километра южно от Токио.

Няма съобщения за пострадали и разрушения, тъй като заради голямата дълбочина на огнището проявленията на повърхността са по-слаби.

Веднага след труса беше подадена тревога за опасност от цунами, но след това тя беше отменена.

Специалната система за спешни съобщения, която трябва да изпраща предупредителни есемеси на японците, този път не се задейства. Това е вероятно заради твърде голямото разстояние до огнището на труса.

Хората в повече от десет префектури усетиха земетресението, сградите в Токио се разлюляха, а енергийният оператор на повредената АЕЦ "Фукушима-1" изпрати специално съобщение за липса на аварийна ситуация.

След разрушителното земетресение и цунами на 11 март 2011 г., които разрушиха структурата на енергийната централа и предизвикаха радиоактивно замърсяване, японското общество е много чувствително към проблема с ядрената централа. Дори слаби трусове насочват незабавно вниманието към "Фукушима".

Днес обаче беше съобщено, че нивото на радиацията около резервоарите за съхранение на радиоактивна вода на АЕЦ "Фукушима-1" отново е рекордно високо. Датчици са отчели радиация от 2200 милисиверта на час, след като през уикенда там беше отчетена радиация от 1800 милисиверта.

Излагането на такова количество радиация е достатъчно да убие за няколко часа човек, който не носи предпазна екипировка.

Данните засилват страховете относно елиминирането на последствията от аварията във "Фукушима-1".

Днешният трус предизвика прекъсване на нормалното движение на скоростните влакове "Шинкансен" по източните и североизточните направления.

Спирането обаче е било само за няколко минути, след което нормалната им работата е била възстановена.

Земетресение с магнитуд 6,5 беше регистрирано и във водите на Алеутските острови в щата Аляска, предаде Асошиейтед прес. Това е третият силен трус в района за няколко дни.

В петък там беше регистрирано земетресение с магнитуд 7, а после имаше и трус с магнитуд над 6. Няма опасност от цунами, нито данни за жертви и материални щети.

Силен трус и край Канада

Земетресение с магнитуд 6,2 по Рихтер разлюля и западното крайбрежие на Канада в сряда вечер, съобщи Геологическата служба на САЩ.

Епицентърът на земетресението е на 200 км западно от Ванкувър,Британска Колумбия на дълбочина 12 км под морското дъно. Информация за жертви и разрушения не се съобщава. Не бе  обявена и тревога за опасност от цунами.

 В същия район през 1949 г. е регистрирано най-мощното земетресение в Канада - с магнитуд 8,1 по Рихтер.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »