Седмица на спад за борсата в Токио, но Сорос се върна

07 юни 2013 - 11:59 |   Прочетена (632) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Въпреки че водещият борсов индекс в Япония „флиртуваше“ с „мечките“, а за цялата седмица приключи с понижение от над 6%, има някои добри новини за получаващия удари Nikkei, коментира CNBC.

Публичният пенсионен фонд на Япония съобщи в петък, че ще промени целта за алокацията на активите си, като повиши тежестта на местните акции и понижи тази на японските държавни ценни книжа.

В същото време, инвеститорът-милиардер Джордж Сорос се върна на японските пазари тази седмица, след като през май компанията му се изтегли, малко преди рязката разпродажба при акциите, пише Дау Джоунс днес, като цитира близък до милиардера.

„Не мога да коментирам ходовете на клиенти, но това не би ме изненадало изобщо“, коментира пред CNBC директорът на продажбите в брокера Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities Глен Ууд.

„Има много „бързи“ пари, които влизат и излизат от японските пазари, но като цяло тенденцията в Япония е към промяна“, казва той – „Това, което виждаме тази седмица не е обрат на тенденцията, която виждаме в последните 6 месеца, а е възможност за дългосрочните инвеститори да влязат“, казва той.

Слабата йена и надеждите за икономическо възстановяване на Япония доведоха до подкрепа за акциите на местната борса, които отчетоха ръст от над 75% между ноември и май, след което борсата преживя рязък период на прибиране на печабите.

Днес Nikkei достигна двумесечно дъно, от 12 548 пункта. Индексът приключи на 19% под майския 5 ½- годишен връх, като за кратко през деня се търгуваше на „меча територия“, ако следваме техническото определение за мечи пазар (б.р – такъв, който пада с 20% от пика си).

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »