Китайските лидери са склонни да толерират по-слаб темп на растеж

27 май 2013 - 09:55 |   Прочетена (788) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Китайският президент Си Цзинпин даде да се разбере, че властите ще са по-склонни да толерират по-слаб темп на растеж на икономиката, за да се избегне екологична катастрофа в страната, в пореден знак, че правителството ще ограничи временните стимули в подкрепа на растежа, докато се работи по пазарноориентирани промени, които да дърпат дългосрочния растеж, пише Блумбърг.

Държавата няма да принесе в жертва околната среда, за да си гарантира краткосрочен растеж, заяви Си по време на сесия на водещите лидери на Китайската комунистическа партия.

Изказването му съвпада с изявление на правителството на страната от същия ден (24 май), в което водения от Ли Кецян кабинет одобри ред мерки за съживяване на икономиката.

Новите китайски лидери не са склонни да стартират стимулативни мерки, с които да се противодейства на неочакваното забавяне на икономиката през първото тримесечие, след като пакетът от стимули за 4 трилиона юана (586 милиарда долара) прокаран в пика на глобалната финансова криза доведе до висока инфлация, имотен балон и индустриален свръхкапацитет.

Откакто пое кабинета през март, Ли обеща да предприеме действия за намаляване на държавното влияние в икономиката, даване повече влияние на пазарните сили и повишаване ролята на частните компании.

„Правителството показва далеч по-голяма толерантност към по-слабия растеж, защото осъзнават, че потенциалният (дългосрочен) темп на растеж на Китай се забавя, а в същото време опасенията за околната среда нарастват“, коментира Лу Тин, главен икономист за Китай на Bank of America Corp в Хонконг, „Една от причините ние да понижим прогнозата си за растежа е, че протестите по отношение на екологичните проблеми водят до замразяването или отмяната на много инвестиционни проекти“.

Bank of America понижи на 14 май прогнозата си за ръста на китайската икономика от 8 на 7.6%.

„Болезнени промени“

Като част от опитите да се ограничи замърсяването, Министерството на екологичната защита заяви този месец, че е спряло одобрението на ТЕЦ-ове в регионите Вътрешна Монголия, Хенан и Гуиджоу.

То е наредило и на 15 компании, сред които държавната Hebei Iron & Steel Group, да заплатят такси, заради емисии серен диоксид.

В първата си пресконференция на 17 март, Ли обяви реформите за „най-големия дивидент за Китай“ и заяви, че намаляването на ролята на правителството е „самоналожена революция“.

„Промените ще са много болезнени и могат да се сравнят с това да порежеш собствената си ръка“, заяви той.

В изявлението си от 24 май кабинетът одобрява серия от мерки, предложени от Националната комисия за развитие и реформи. Сред тях са – промяна на доста непопулярната система за регистрация (по градове), известна като хукоу, подобряването на социалното осигуряване, облагането с данъци на продукти които са ресурсо-интензивни или причиняват замърсявания и разширяването на налозите върху природните ресурси.

Етикети:

,

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »