Кредитният рейтинг на Китай бе понижен от Fitch

09 април 2013 - 17:06 |   Прочетена (785) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Кредитният рейтинг на Китай бе понижен от Fitch, като рейтинговата агенция предупреди втората по големина световна икономика, че е изправена пред неравен път, в задачата си да промени модела си на растеж, предаде Файненшъл таймс.

Fitch понижи дългосрочния рейтинг на страната в местна валута от АА- на А+, като се мотивира с „редица структурни слабости“ на китайската икономика, включително ниските средни доходи, изоставащите стандарти на управление и скоростното нарастване на кредитите.

„Растежът на Китай от връщането на пазарно-ориентираните икономически реформи от 1992, бе както глобално, така и локално трансформиращ. Но моделът на растеж, воден от инвестициите, среща ограничения, тъй като нивото на инвестициите към БВП, достига до нивата на вътрешните спестявания. Процесът на пребалансирането на икономиката към потребление може да доведе до това икономиката да стане по-неустойчива“, пишат от Fitch в изявлението, съпътстващо решението.

Агенцията предупреждава също и за нарастващите рискове от „сенчестото банкиране“ в страната и коментира, че общият размер на кредитите в страната може би е достигнал 198% от БВП в края на миналата година, при 125% през 2008.

„Задълбочаването на други видове кредитиране, извън банковото, е източник на риск от перспектива на финансовата стабилност“, сочат от Fitch.

Рейтингът на Fitch за Китай е на стъпка под тези, които дават на страната Moody’s и Standard & Poor’s, които повишиха оценката си за китайската икономика в края на 2010.

Разликата означава, че Moody’s и S&P вярват, че Китай има много висока способност да разплаща задълженията си, а Fitch вярва, че страната е по-уявима на рискове, отбелязва Файненшъл таймс.

Fitch и досега рейтинговаше дълга на Китай в чужда валута с А+.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »