Aramco и Dow Chemical пласират сукук за 1.4 милиарда за химическия комплекс

18 март 2013 - 12:02 |   Прочетена (535) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Sadara Chemical Co., съвместното предприятие на Saudi Arabian Oil и Dow Chemical Co. (DOW), започна продажбата на ислямските облигации, от които се надява да набере поне 1.4 милиарда долара, за да финансира изграждането на химически комплекс.

Продажбата на книжата, които ще са с плаваща лихва, в саудитски риали, е отворена само за саудитски граждани и институции, като книжата ще са с 16-годишен матуритет, съобщи базираната в Дахран компания, цитирана от Блумбърг.

Инвеститорите ще получават плащане на всеки 6 месеца, като то ще е еквивалент на 6-месечния СИБОР (саудитския междубанков офертен курс), плюс надбавка, която ще бъде уточнена по-късно, се посочва в съобщение на саудитския петролен и нефтохимичен гигант.

Размерът на облигациите, или сукук, е 5.25 милиарда риала (1.4 милиарда долара), въпреки че емисията може да бъде увеличена до 2.5 милиарда долара, в зависимост от търсенето. Ако емисията надиши минималния обем, компаниите сочат, че това ще стане за сметка на другите източници на финансиране.

Sadara изгражда химически комплекс близо до саудитския порт Джубаил, в Източната провинция. Комплексът е най-големият в света от този род, изграден на едно място. Първите звена на комплекса ще започнат производство през 2015 година, а целият комплекс трябва да е готов до 2016.

Финансирането на проекта за 19.3 милиарда долара включваше и собствен капитал от 6.8 милиарда, заем от 7.3 милиарда долара от агенцията за експортно кредитиране и 1.3 милиарда заем от публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »