Пекин оказа подкрепа на лидера на Хонконг, след скандал тип „Доган“

21 декември 2012 - 09:08 |   Прочетена (563) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Генералният секретар на китайската комунистическа партия Си Цзинпин даде подкрепата си за изпълнителния директор на Хонконг, в момент когато опозиционни лидери в особената административна територия настояха за оставката на Люн Чун-ин.

Си заяви, че Люн и екипът му са били „прогресивни“ и „прагматични“, откакто са поели поста, показва репортаж по телевизията, след срещата между двамата в Пекин вчера, излъчен по хонконгската Cable TV. Двамата не са засегнали темата за незаконните подобрения в имотите на Люн, коментира Блумбърг.

Гневът относно модернизациите, доведе до спад в популярността на Люн и накара депутати от опозицията вчера да искат той да подаде оставка и дори да се заговори за импийджмънт на лидера на града с особен административен статут. Си вероятно е искал да окаже подкрепа на Люн пред опозицията, коментира пред Блумбърг Джоузеф Чен, професор по политически науки от Сити Юнивърсити в Хонконг.

„Знам, че китайските власти със сигурност не са щастливи от ситуацията в Хонконг“, коментира професор Чен преди срещата – „Предвид трудната ситуация за Люн, обаче, смятам, че Пекин ще се опита да избегне всякакво ненужно напрежение около него“.

Демократическата партия в Хонконг и опозиционните й съюзници, ще изпратят писмо до кабината на Люн, в което ще искат оставката му, заяви председателката на партията Емили Лау вчера.

Люн оцеля при вота на недоверие на 12 декември. Сред незаконните подобрения в имота на Люн са пергола (като тази на снимката), врата, която осигурява достъп до пътя и покритие за гаража.

Нарушаване на закона

Ако Люн откаже да напусне, депутатите ще пуснат петиция срещу него, за това, че е нарушил закона, като е излъгал пред местния парламент за конструкциите, показва проектотекст на петицията.

„Централните власти одобряват работата ви и ще продължат твърдо да подкрепят управлението ви, в съотвествие със закона“, казва Си след срещата, в кадрите излъчени от Cable TV.

Скандалът идва в момент, когато Хонконг е „пред влошена икономическа ситуация, заради забавилото се търсене на експортните стоки, които местната икономика произвежда“, както се посочваше в изявление на монетарните власти от миналата седмица.

Китай стимулира базираните в т.нар. континентален Китай компании да използват Хонконг като място откъдето да се кредитират, чрез юанови облигации. Пекин се опитва да превърне града в център на офшорната търговия с юани, нещо което е разписано и в плана за настоящата петилетка, припомня Блумбърг.

„Генералният секретар изради вяра и подкрепа за моя екип“, заяви Люн след срещата. Той заяви, че лидерът на партията и държавата е заявил, че „няма да има промяна в политиката към Макао и Хонконг“.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »