Си Цзинпин предупреди, че корупцията може да сложи край на партията

19 ноември 2012 - 11:32 |   Прочетена (520) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Ако допуснем корупцията да властва в Китай, то партията рискува да се изправи срещу големи безредици и колапс на управлението й, казва новият партиен ръководител на Китай, Си Цзинпин, цитиран от държавните медии в страната.

В необичайно директен изказ, вицепрезидентът Си, който през март ще стане президент на страната, заяви, че корупцията е като „червеи, които ядат разлагаща се плът“ – израз от древна китайска поговорка.

 „В последните години, някои страни натрупвха проблемите, което доведе до изблик на публичен гняв, гражданско неподчинение и колапс на правителствата – корупцията е важен фактор във всичко това“, цитиран е Си от държавните вестници, в изказване по време на сесия на Политбюро, второто най-висше управленско тяло на китайската компартия.

„Много факти ни говорят, че най-лошата форма на корупцията може да доведе до край на партията и държавата. Трябва да сме бдителни“.

„Напоследък, в нашата партия имаше сериозни дисциплинарни и наказателни процеси, от немислимо естество, които имаха политически ефект и шокираха хората“, казва той, без да посочи конкретен пример.

В навечерието на извършващата се веднъж на десетилетие промяна на върха в Китай, обаче, действително имаше ред високопрофилни скандали, включително с човек от върха в йерархията на партията – Бо Силай.

Бо бе отстранен от партията, по потенциални обвинения в корупция и злоупотреба с власт, а жена му бе осъдена за убийството на британски бизнесмен.

Си коментира, че членовете на партията, особено тези на старше ниво, не трябва да злоупотребяват с позицията си, за лична облага, и че не са над закона. „Чиновниците трябва да усилят управлението и контрола на отношенията си, и контрола над тези, които работят за тях“ – заявява бъдещият президент.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »