Водещ банков директор очаква новият лидер на Китай да стартира реформи от 2013

19 ноември 2012 - 09:07 |   Прочетена (546) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Новото ръководство на Китай, водено от Си Цзинпин, вероятно ще стартира нови, пазарно-ориентирани реформи от 2013 година, смята Ли Цзянке, директор на най-голямата инвестиционна банка на страната, цитиран от Блумбърг.

Ли, председател на борда на China International Capital Corp и вицепрезидент на държавната инвестиционна компания Central Huijin Investment Co., която държи дяловете на държавата в най-големите банки на страната, коментира, че фокусът вероятно ще е върху намаляването на държавната интервенция върху икономиката и разбиването на държавните монополи.

Изказването му бе по време на годишната конференция Caixin Media в Пекин.

Миналата седмица Китай приключи с най-важната фаза на случващата се веднъж на 10 години подмяна на властта в държавата, като Си поема ръководството над Комунистическата партия, а Ли Кецян, който ще стане премиер през март, бе издигнат до номер 2 в партийната йерархия.

Те наследяват икономика, обременена от бавен растеж, застаряващо население, увеличаващо се неравенство в доходите и проблеми с околната среда, все проблеми които водят до социално недоволство.

„Очакванията са високи към новите лидери, тъй като мерките, които лидерите предприемаха в последната година, вариращи от мащабни регулации до ценови контрол, станаха непоносими“, коментира Ли, който преди настоящите си позиции работеше за Центъра за развойна дейност, организация, която консултира кабинета на страната.

Небалансирана държава

„Когато инфлацията бе висока, много китайски магазини, обикновени търговци, дори производители, получаваха позвънявания от регулаторите, като им се казваше да не повишават цените“, казва Ли – „Но как е възможно супермаркет да не повишава цените на свинското месо, ако цената на свинете е поскъпнала“.

По време на друга конференция през уикенда, управителят на централната банка на страната Джоу Сяочуан, коментира, че е „трудно да се постигне консенсус“ по детайлни реформи, тъй като Китай е „голяма и небалансирана страна“.

Новото правителство ще продължи да отдава внимание на промените, които стартираха на местно ниво, макар, че ще отдаде внимание и на цялостното планиране, казва той. Китай трябва да започне пробни реформи, така че да провери къде нещата могат да се провалят, казва той.

64-годишният Джоу не бе определен в новия ЦК на ККП по време на последния конгрес, което повиши спекулациите, че той ще се оттегли от пъководството на централната банка.

Повече конкуренция

Си, който ще замени Ху Цзинтао като президент през март, вероятно ще е изправен пред икономически растеж от 7% през 2013, най-бавният темп от 23 години, според Pacific Investment Management Co., която управлява най-големия облигационен фонд в света.

Standard Chartered Plc вижда риск растежът на китайската икономика да се забави до 3-4% в идните 10-15 години, ако няма пазарно ориентирани промени, които да доведат до повече конкуренция.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »