Ред източноевропейски страни обмислят емитиране на „самурай“ облигации

22 октомври 2012 - 09:37 |   Прочетена (832) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Няколко източноевропейски страни обмислят използването на пазара на т.нар. „самурай“ облигации, след като Полша успешно пласира деноминирани в йени облигации за 25 милиарда йени (324 милиона долара) през май, предава Ройтерс.

Инвеститори от двата края на инвестиционния спектър – от Чехия, която има инвестиционен клас дълг  (A1/AA-/A+) до Латвия, с нейния спекулативен (Baa3/BBB-/BBB-) – са се срещнали с инвеститори в Токио в последните няколко седмици, като според слухове интерес проявяват и Словакия и Хърватска.

Интересът е част от цялостната промяна на настроенията при японските инвеститори, които се оглеждат за източно, а не за западноевропейски емитенти, пише Ройтерс.

„Има много ограничено разнообразие на предлагането в йени в момента. Така че инвеститорите са склонни да погледнат отвъд „зоната си на комфорт“ и да я разширят“, коментира пред Ройтерс базиран в Токио банкер.

„От тази гледна точка, Източна Европа е логичен избор. Имаше много единични срещи от суверени, като Чехия и Латвия, по време на срещата миналата седмица на Световната банка и МВФ в Токио“, казва той.

Да купят източноевропейски облигации не е лишено от смисъл за японските инвеститори, предвид факта, че много от западноевропейските държави отчитат понижения на рейтингите, докато страни като Латвия и Чехия, които са извън еврозоната, запазват рейтингите си и имат по-добри перспективи за растеж.

Полша, например, е една от много малкото европейски държави, които имаха добър ръст в последните няколко години, а МВФ прогнозира тази година растеж от 2,4%. Чехия има относително високи рейтинги A1/AA-/A+, както и Словакия (A2/A/A+), което са приемливи нива за японските инвеститори.

От своя страна, източноевропейските суверени се опитват да диверсифицират източниците си на финансиране. Високопоставен чешки служител коментира пред Ройтерс, че опортюнистична сделка по пласиране на дълг в йени би била добре дошла за цялостния дългов микс на страната.

Етикети:

,

,

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »