Текущата сметка на Япония остана на плюс за пети пореден месец

08 август 2012 - 09:29 |   Прочетена (639) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Текущата сметка на Япония остана на плюс за пети пореден месец през юни, като забавящият се внос е оказал подкрепа за баланса на страната, предава Ройтерс.

Излишъкът по текущата сметка пада с 19,6% спрямо година по-рано, което е по-малко очакваното от икономистите свиване от 23% и е далеч под 62,6-процентовия срив от май.

Вносът се забавя, благодарение на това, че понижените цени на енергийните продукти помагат за неутрализирането на ефекта от нарастващия внос на фосилни горива, но икономистите предупреждават, че износът на страната може да пострада, а излишъкът по текущата сметка да се свие, заради слабото търсене от чужбина в условията на забавяща се глобална икономика.

„Вносът на петрола и природния газ вероятно отмина пика си, предвид корекциите при цените на петрола, а износът се очаква да продължи да се възстановява, макар и със забавяне, в по-късната част на тази година“, коментира Такеши Минами, главен икономист на Norinchukin Research Institute.

„Но ако щатската и китайската икономики не успеят да се възстановят, това ще забави и японския износ и ще повлияе на излишъка“

Излишъкът е 433,3 милиарда юени (5,51 милиарда долара) през юни, при средна прогноза за 415 милиарда.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »