12 убити при нов изблик на насилие в Западен Китай

29 февруари 2012 - 11:13 |   Прочетена (626) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Бунтове в западната китайска провинция Синцзян доведоха до поне 12 жертви, съобщи държавната агенция Синхуа, в знак за пореден изблик на напрежение между местното уйгурско население и хан, основното население на Китай.

„Насилствени престъпни групи“ в град Кашгар са намушкали поне 10 души вчера, а полицията е стреляла и убила двама, посочва Синхуа, като цитира очевидци, които не идентифицира. Блумбърг посочва, че новината не е излъчена на китайски от агенцията.

Поредният избик на насилие може да хвърли сянка върху събирането на властите през уикенда, при което делегати от цялата страна ще се съберат в Пекин, за годишната сесия на Националния народен конгрес. Десетилетия на политика, която окуражаваше миграцията на хан към райони населени с други народи, като уйгурите, които живеят в Синцзян, доведе до етническо напрежение, сочи Блумбърг.

Помолен да коментира новината за бунтовете, служител от пресслужбата на местното правителство в Кашгар я определи като „безпочвено твърдение“, коментира Блумбърг. След като му бе обяснено, че новината е на Синхуа, той затвори телефона, предава щатската агенция.

Уебсайтът на администрацията на Кашгар, в който няма и дума за насилието, имаше изскачащ прозорец, със слоган „Постигнете скок в развитието и дългосрочна стабилност в Кашгар“, отбелязва агенцията.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »