Русия и Аржентина подписаха серия от споразумения в енергийната сфера

23 април 2015 - 18:10 |   Прочетена (7710) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Русия и Аржентина подписаха няколко договора за сътрудничество в енергийната сфера днес, подчертавайки стремежа на Русия да задълбочи връзките с южноамериканските страни, откакто попадна под санкциите на Запада, заради анексирането на Крим.

По време на церемония в Кремъл президентите на двете страни Владимир Путин и Кристина Фернандес де Кирхнер подчертаха ролята на споразуменията за сближаването на двете страни в сферата на ядрената енергетика и природния газ.

Руската държавна компания Газпром подписа меморандум за сътрудничество с аржентинската държавна петролна група YPF, а Росатом сключи договор за изграждането на ядрен реактор в южноамериканската страна.

„Русия и Аржентина развиват сътрудничеството си в енергийната сфера” – заяви Путин, пред редиците правителствени чиновници от двете страни.

„Нашите страни споделят отдавнашни отношения на приятелство и взаимно изгодно сътрудничество, които достигнаха нивото на значимо и стратегическо партньорство”.

Путин съобщи, че Газпром разглежда възможността за съвместно разработване на газови находища в Аржентина, а производителя на тежки индустриални машини Уралмаш планира съвместно дружество с аржентински партньори, за произвеждането на петролно оборудване в Аржентина.

Двете страни логично търсят взаимната си подкрепа. След изолацията от Запада Путин се обърна към страните от Азия, Африка и Латинска Америка за партньорства. Аржентина пък се опитва да реши скъпоструващия си енергиен дефицит. Ключов в тази насока ще е евентуален успех по разработването на петролното и газово находище Вака Муерта (б.р – Мъртвата крава) в Патагония.

Етикети:

,

,

,

,

,

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »