Обама обеща да действа бързо за изваждането на Куба от списъка със спонсорите на тероризма

07 април 2015 - 12:49 |   Прочетена (7271) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Президентът на САЩ Барак Обама обеща днес да действа бързо, веднага след като получи препоръките от Държавния департамент, за премахването на Куба от списъка със страните-спонсориращи тероризма, едно от последните препятствия пред пълното възстановяване на отношенията между Вашингтон и Хавана.

Само дни преди срещата на западното полукълбо в Панама, където Обама ще се срещне лице в лице с кубинския президент Раул Кастро, президентът на САЩ не даде яснота за времевата рамка в която може да стане изваждането на Куба от списъка.

Обама нареди на Държавния департамент да прецени дали островната държава да бъде извадена от списъка веднага след като обяви за възстановяването на дипломатическите отношения със страната на 17 декември.

В интервю за Ройтерс в началото на март президентът на САЩ заяви, че се надява САЩ да може да открие посолство в Куба до срещата на представителите на Америките на 10-11 април.

Но липсата на решение от външното министерство на САЩ досега означава, че решението за изваждането на Куба от черния списък на спонсорите на тероризма едва ли ще стане до срещата.

„В момента, в който получа препоръката, ще съм в позиция да мога да действам”, заяви Обама в интервю за Националното публично радио.

Той не намекна за посоката в която върви анализът на Държавния департамент, но даде да се разбере, че решението „ще се базира не на това дали има репресивна и авторитална дейност в тази страна”, а на „настоящите действия на кубинското правителство по отношение на тероризма.”

Куба бе включена в списъка през 1982, когато помагаше на марксистки групировки в ред страни. В момента, обаче, Хавана помага в преговорите за мирния процес между колумбийското правителство и левите екстремисти ФАРК.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »